Prvi dan akcije pobiranja orožja v Srbiji: nekateri prinesli tudi minomete

Svet 09. Maj 202309:24 1 komentar
Srbska policija
PROFIMEDIA

Vsi, ki imajo v Srbiji doma neregistrirano orožje, ga lahko od ponedeljka brez vsakršnih posledic predajo policiji. To je ukrep srbskega predsednika po dveh strelskih pohodih, s katerim želi zmanjšati količino orožja. Že takoj so na policijskih postajah prejeli 1.500 kosov neprijavljenega orožja, večje število nabojev in ročnih bomb ter celo nekaj minometov.

V ponedeljek se je v Srbiji začela akcija predajanja neregistriranega orožja in streliva. Za vse, ki ga bodo policiji izročili do 8. junija, ne bo nobenih posledic, prav tako jim ne bo treba pojasnjevati izvora orožja. Po enem mesecu pa bodo sledile racije, preiskave domov in ostre sankcije, če bo policija pri kom odkrila neregistrirano orožje.

Na policijskih postajah po Srbiji so že prvi dan prejeli zajetno količino orožja in streliva. Kot je notranje ministrstvo sporočilo po Facebooku, so ljudje predali že 1.500 kosov neregistriranega orožja, 50.000 nabojev in več kot 100 ročnih bomb. Med predanim neregistriranim orožjem pa so bili tudi minometi, je sporočilo ministrstvo.

Zbiranje neprijavljenega orožja sledi tragičnima strelskima pohodoma v beograjski šoli in okolici Mladenovca, v katerih je skupaj umrlo 17 ljudi. Takoj po napadih je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal, da bodo v Srbiji zmanjšali količino zakonitega orožja za kar 90 odstotkov in uvedli ostre kazni za vse, ki bodo še vedno posedovali neprijavljeno orožje.

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi. Srbsko nacionalno združenje za orožje medtem navaja podatek, da je v zasebni lasti več kot 900.000 kosov orožja – od pištol do lovskega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje