Ustavno sodišče BiH spremenilo pravila delovanja, Dodik zahteva korak nazaj

Svet 21. Jun 202315:17 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Vodstvo Republike Srbske je razburila odločitev ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine. To je namreč iz pravilnika črtalo člen, ki je pri odločanju o ustavnosti zakonov zahteval prisotnost vsaj enega srbskega sodnika in treh sodnikov iz bošnjaško-hrvaške entitete. Sodišče se je za potezo določilo po izsiljeni predčasni upokojitvi še edinega srbskega sodnika, kar bi prineslo blokado ustavnega sodišča. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je od sodišča že zahteval korak nazaj in v nasprotnem primeru zagrozil z neupoštevanjem njegovih odločitev.

V ustavnem sodišču BiH imajo v skladu z daytonskim mirovnim sporazumom trije konstitutivni narodi v BiH – Srbi, Bošnjaki in Hrvati – po dva sodnika, trije sodniki pa so tujci, ki jih imenuje predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice.

Zaradi upokojitve sta že mesece izpraznjeni mesti enega hrvaškega in enega srbskega sodnika. Parlament Republike Srbske pa je maja od še edinega srbskega sodnika Zlatka Kneževića zahteval, da odstopi. Ta je nato napovedal, da se bo do konca leta predčasno upokojil.

Da bi preprečili blokado dela sodišča in ob oceni, da gre za nevaren politični pritisk na sodnika Kneževića, ki je privedel do največje krize v 28 letih dela sodišča, so ustavni sodniki na izredni seji v ponedeljek iz pravilnika izbrisali člen, ki je določal, da morajo biti na sejah, na katerih odločajo o ustavnosti zakonov, najmanj en srbski sodnik in trije sodniki iz bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH. To pomeni, da bo sodišče lahko sprejemalo odločitve, tudi če na plenarni seji ne bo niti enega srbskega sodnika, je poročala mreža Radio Slobodna Evropa.

Parlament Republike Srbske je Kneževića k odstopu pozval, potem ko je ustavno sodišče BiH 2. marca začasno zadržalo izvajanje zakona Republike Srbske o državnem premoženju, ki po oceni sodišča protiustavno določa, da so vse državne nepremičnine na njenem ozemlju v lasti te entitete. Parlament Republike Srbske je takrat tudi odločil, da v tej srbski entiteti BiH odločitev ustavnega sodišča ne bodo več izvajali.

Po spremembi pravilnika pa je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik v torek od ustavnega sodišča BiH zahteval, da do petka opoldne spremembo pravilnika umakne. Sodišče je obtožil kršenja daytonskega sporazuma in da želi Srbe izključiti iz procesa odločanja. Vse to spominja na leto 1991, je dodal.

V nasprotnem primeru je napovedal, da bo parlament entitete sprejel zakon, v skladu s katerim odločitev ustavnega sodišča BiH v Republiki Srbski ne bodo izvajali. Sprejel naj bi predlog zakona o ustavnem sodišču BiH, ki ga bo predložil v obravnavo parlamentu BiH. Sprožili bodo tudi pripravo nove ustave Republike Srbske v 90 dneh, je dodal po poročanju portala televizije N1 BiH.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!