V Albaniji aretirali nekdanjega borca Osvobodilne vojske Kosova Dritana Godžaja

Svet 31. Jul 202321:51 0 komentarjev
aretacija
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr /BOBO)

V Albaniji so aretirali nekdanjega pripadnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Dritana Godžaja. Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu v Haagu ga išče zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki vključujejo ustrahovanje in oviranje pravosodja. Albanske oblasti se bodo sedaj morale odločiti o njegovi izročitvi.

Aretacijo nekdanjega pripadnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Dritana Godžaja je potrdilo tožilstvo v Tirani, ki je tudi dodalo, da je policija na zahtevo sodišča preiskala njegov dom v prestolnici. Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu deluje v skladu s kosovsko zakonodajo, vendar ima sedež na Nizozemskem, da bi zaščitili priče pred ustrahovanjem na Kosovu, kjer nekdanji poveljniki OVK že dolgo prevladujejo v političnem življenju.

Sodišče je izdalo obtožnice za vojne zločine proti več visokim članom OVK, skupine, ki je v letih 1998-1999 vodila boj za neodvisnost proti Srbiji. Med njimi je tudi nekdanji kosovski predsednik Hashim Thaci, ki je po vložitvi obtožnice, ki ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, leta 2020 odstopil.

Maja lani pa je sodišče vodjo in namestnika vodje skupine veteranov OVK Hysnija Gucatija in Nasima Haradinaja obsodilo na štiri leta zapora, med drugim zaradi ustrahovanja prič in razkrivanja njihovih podatkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!