V Angliji potrdili redek primer opičjih koz

Svet 07. Maj 202215:53 0 komentarjev
Opičje koze
PROFIMEDIA

V Angliji so potrdili redek primer opičjih koz, je sporočila Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA). Po prvih znanih podatkih gre za uvožen primer iz Nigerije.

Opičje koze so podobne navadnim ošpicam, ponavadi pa ta virusna okužba povzroči blago bolezen in večina ljudi popolnoma okreva v nekaj tednih. Začetni simptomi so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in hrbtu ter izčrpanost.

Pacient, pri katerem so potrdili opičje koze, je nedavno potoval iz Nigerije nazaj v Združeno kraljestvo. Britanske zdravstvene oblasti verjamejo, da se je tam tudi okužil.

Opičje koze širijo predvsem divje živali v nekaterih delih zahodne ali osrednje Afrike. Tveganje prenosa na splošno populacijo je zelo majhno, je pa možna okužba v primeru tesnega stika z okuženo osebo.

Z britanske agencije za zdravstveno varnost so sporočili, da se bolnik zdravi na enoti za nalezljive bolezni dihal v eni izmed bolnišnic v Londonu. Po njihovih zagotovilih so postopki za nadzor nad okužbami in za obravnavo primerov uvoženih nalezljivih bolezni uveljavljeni ter zanesljivi.

Opičje koze so bile prvič potrjene leta 1958, ko je prišlo do izbruhov bolezni, podobnih noricam, a pri laboratorijskih opicah. Prvi primer pri človeku je bil zabeležen leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Nazadnje so opičje koze v Angliji pri človeku potrdili 3. decembra 2019, po en primer pa je bil potrjen leta 2018 v Izraelu in leta 2019 v Singapurju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!