V Ankaro bodo ta teden odpotovali predstavniki Švedske in Finske

Svet 24. Maj 202214:56 0 komentarjev
Erdogan
Murad Sezer/REUTERS

Predstavniki dveh držav, ki sta vložili prošnjo za članstvo v Natu, Švedske in Finske, bodo jutri odpotovali v Turčijo na pogovore glede turškega nasprotovanja pridružitvi teh dveh držav Natu.

Delegaciji Švedske in Finske se bosta v sredo udeležili pogovorov glede prošnje obeh držav za članstvo v Natu, je danes potrdil finski zunanji minister Pekka Haavisto. Španski premier Pedro Sánchez pa je dejal, da se bodo predstavniki obeh kandidatk za članstvo v zavezništvu udeležili junijskega vrha v Madridu.

Haavisto in Sánchez sta na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu, kjer je svoje stališče glede širitve Nata podal še generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

O švedskem in finskem obisku Ankare je pred tem poročala turška televizija NTV, ki je ob tem citirala turškega zunanjega ministra Mevlüta Çavuşoğluja. Ta je dejal, da so na ministrstvu pripravili osnutek dogovora, ki bo osnova za nadaljnje pogovore. Turčija želi zagotovila, ki bodo zapisana v uradnem, podpisanem dokumentu, je dodal Çavuşoğlu, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah turškega zunanjega ministrstva se bosta delegaciji Švedske in Finske srečali s predstavnikom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana za odnose z javnostmi in namestnikom zunanjega ministra.

Nordijski državi sta minuli teden skupaj vložili prošnjo za članstvo v Natu. Sodeč po odzivih turškega predsednika Erdoğana, Ankara nasprotuje priključitvi Švedske in Finske, češ da podpirata  “teroristične” organizacije.

Švedska in Finska se bosta lahko formalno pridružili Natu šele, ko to odobri vseh 30 aktualnih držav članic, vključno s Turčijo. Kljub tem zapletom pa je Sánchez potrdil udeležbo obeh držav na vrhu Nata, ki bo 29. in 30. junija v španski prestolnici, poroča španska tiskovna agencija EFE. Predsednik španske vlade je novico naznanil med konferenco v Davosu, ob tem pa je še poudaril pomembnost krepitve Nata po ruski invaziji Ukrajine.

Haavisto kljub vsemu ostaja optimističen glede članstva Finske v Natu. “Razumemo, da ima Turčija nekatere lastne varnostne skrbi, kot je terorizem,” je dejal finski zunanji minister in dodal, da verjame, da lahko Nato reši to težavo. Pred zbranimi v švicarskih Alpah je prepričanje, da bodo našli pot naprej, izrazil tudi generalni sekretar Nata Stoltenberg, ki je v govoru poudaril strateško pomembnost Turčije in njeno vlogo v boju proti terorizmu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot navaja AFP, analitiki verjamejo, da Ankaro v tem sporu motivirajo zadeve, ki niso neposredno povezane s Švedsko in Finsko, pač pa tematike, kot so dobava ameriških bojnih letal, glede katerih so pogovori v teku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!