Erdoğan povezal švedsko prošnjo za vstop v Nato z vrnitvijo “teroristov”

Svet 18. Maj 202214:23 > 14:25 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
PROFIMEDIA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je znova komentiral možnosti vstopa Finske in Švedske v Nato. Zeleno luč Ankare pridružitvi Švedske in Finske Natu je povezal z izročitvijo "teroristov".

Kmalu za tem, ko sta veleposlanika Švedske in Finske generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu uradno predala prošnji za članstvo njunih držav v Natu, se je ponovno oglasil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Ankara, kot je znano, vstopu Finske in Švedske v Nato nasprotuje oziroma se o tem varnostnem vprašanju želi pogajati.

V nagovoru turških poslancev je Erdoğan menil, da bi članice Nata morale spoštovati zaskrbljenost Ankare – Turčija namreč vstopu teh dveh nordijskih držav v Nato nasprotuje, saj sta po njenem preveč gostoljubni do ljudi, ki jih Ankara povezuje s terorizmom, vključno s Kurdsko delavsko stranko in podporniki klerika Fethullaha Gülena.

“Naše edino pričakovanje od zaveznikov v Natu je, da najprej razumejo našo občutljivost, jo spoštujejo in končno podprejo,” je dejal Erdoğan v govoru poslancem svoje vladajoče konservativne stranke AKP. Ponovil je stališče, naj Finska in Švedska v Ankaro ne pošiljata delegacij, ki bi skušali spremeniti uradno turško stališče.

Ob tem je še omenil, da je Švedska pred kratkim zavrnila zahtevo Turčije po izročitvi “30 teroristov”. Vprašal (se) je: “Teroristov nam ne boste izročili, boste pa zahtevali našo podporo za članstvo v Natu?” Tudi Finska naj bi sicer zavračala izročitev oseb, ki jih Turčija obtožuje terorizma. Turški predsednik je prav tako opozoril, da je Nato organizacija, ki zagotavlja varnost, in da se ne morejo strinjati z nečim, kar bi spodkopalo prav varnost.

Švedska in Finska sta, spomnimo, prav tako uvedli embargo na izvoz orožja v Turčijo za tem, ko je Turčija v letu 2019 v Siriji posredovala proti kurdski milici YPG.

Pridružitev novih članic Natu morajo podpreti vse obstoječe članice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!