V Argentini umrlo 20 ljudi, ki so zaužili kokain s strupenimi snovmi

Svet 03. Feb 202207:53 0 komentarjev
Argentina
PROFIMEDIA

V predmestju Buenos Airesa je umrlo najmanj 20 ljudi, še 74 pa jih je bilo hospitaliziranih, potem ko so zaužili kokain, ki je bil razrezan s strupeno snovjo, verjetno opioidi, so danes sporočile argentinske oblasti in pozvale vse tiste, ki so drogo kupili v zadnjih 24 urah, naj jo zavržejo.

Argentinske oblasti so izdale nujno opozorilo, potem ko so tri različne bolnišnice poročale o smrtnih primerih in resnih zastrupitvah s kokainom. Več zdravljenih oseb je zdravnikom namreč povedalo, da so skupaj jemali kokain. Žrtve, ki so bile sprejete v osem različnih bolnišnic, pa so večinoma utrpele krče in nenadne srčne napade.

Vodja varnostnih sil v Buenos Airesu Sergio Berni je za televizijski kanal Telefe povedal, da si oblasti prizadevajo najti strupeno snov, da bi jo odstranili iz obtoka. Dodal je, da kokain, ki so ga zaužile žrtve, vsebuje sestavino, ki napada centralni živčni sistem.

“Vsak trgovec, ki kupi kokain, ga razreže. Nekateri to počnejo z nestrupenimi snovmi, kot je škrob. Drugi vanj dodajajo halucinogene snovi, in če ni nobene oblike nadzora, se takšne stvari dogajajo,” je povedal Berni in opozoril, da je bila ob tej priložnosti droga narezana s škodljivo snovjo verjetno kot del vojne med preprodajalci drog.

Policija je aretirala okoli deset ljudi

Približno deset ljudi so aretirali, potem ko je policija vdrla v hišo v revni soseski Tres de Febrero, kjer naj bi se kokain prodajal. Zasegli so pakete kokaina, podobne tistim, ki so jih opisale družine žrtev, in jih hitro odpeljali v laboratorij v La Plati. Policija se je pri tem tudi spopadla s prebivalci soseske Tres de Febrero, ki so protestirali proti aretaciji mladine v raciji proti drogam.

Lahko bi šlo za del vojne med preprodajalci drog

Državni tožilec iz San Martina Marcelo Lapargo je za radio Mitre povedal, da je trenutno glavna skrb oblasti opozarjanje vseh, ki imajo ta strup, da ga ne smejo uživati. Dodal je, da še ni potrjeno, ali je incident del vojne med preprodajalci drog. Preiskovalci v mestu pa se bojijo, da bi se lahko število žrtev povečalo, saj mnogi, ki so kupili kokain, verjetno niso pravočasno uspeli priti do potrebne oskrbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!