V Avstriji zaradi suma vohunjenja prijeli bivšega obveščevalca

Svet 29. Mar 202413:44 0 komentarjev
avstrijska policija
Foto: PROFIMEDIA

V Avstriji so zaradi suma vohunjenja aretirali nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta, je danes potrdilo državno tožilstvo na Dunaju. Tožilstvo ga preiskuje zaradi suma zlorabe položaja z namenom dostopa in prodaje podatkov v škodo Avstrije, poročajo avstrijski mediji.

Po besedah tiskovne predstavnice tožilstva Nine Bussek je bila ob Ottu aretirana še ena oseba, vendar pa informacij o njeni identiteti Bussek ni želela razkriti. Po poročanju spletnega novičarskega portala Falter naj bi šlo za Ottovega zeta.

Egisto Ott je bil uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), ki se je preoblikoval v današnji Direktorat za državno varnost in obveščevalno službo (DSN).

Ott se je nazadnje pojavljal v medijih v povezavi z bivšim članom uprave propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard Janom Marsalekom, ki naj bi mu pomagal vzpostaviti vohunsko celico za Rusijo znotraj BVT, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ott naj bi skupaj z drugim bivšim uslužbencem BVT pridobival informacije za Marsaleka oziroma Rusijo, pri čemer se je opiral na svoje pretekle dejavnosti kot agent obveščevalne službe in policijski ataše v Italiji. Po poročanju nemške revije Spiegel je šlo za informacije o novinarjih, ki živijo v Evropi, in kazahstanskem opozicijskem politiku. Ott je sicer v intervjuju za Spiegel vse očitke na njegov račun zanikal.

Otta avstrijske oblasti preiskujejo že vrsto let, obtožen pa je različnih kaznivih dejanj. Za dunajsko državno tožilstvo je bilo zdaj kot kaže na voljo dovolj dokazov, da je zanj izdalo nalog za aretacijo, poroča APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!