V Banjaluki odprli podružnico ruskega veleposlaništva

Svet 11. Jun 202415:59 0 komentarjev
Odprttje ruskega diplomatskega predsatvništva v Banjaluki
Foto: N1 Sarajevo

V Banjaluki je Rusija odprla novo diplomatsko predstavništvo, ki je podružnica veleposlaništva v Sarajevu. To je prva širitev ruske diplomatske mreže na Zahodnem Balkanu od začetka invazije na Ukrajino leta 2022.

Rusija je danes v Banjaluki, prestolnici entitete BiH Republike Srbske, odprla novo diplomatsko predstavništvo. Po poročanju portala Klix gre za urad oziroma podružnico ruskega veleposlaništva v Sarajevu.

Odprtja urada so se ob proruskem predsedniku entitete Miloradu Dodiku in ruskem veleposlaniku v BiH Igorju Kalabuhovu udeležili tudi številni visoki politični predstavniki entitete in srbske pravoslavne cerkve. Preko video povezave je udeležence nagovoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, poroča portal Radio Slobodna Evropa.

Lavrov je v nagovoru dejal, da gre za zgodovinski trenutek in da so odnosi Moskve in Banjaluke v vzponu, stiki na najvišji ravni redni ter da obstaja intenziven in zaupen politični dialog tudi na parlamentarni ravni. Pozdravil je odprtje centra za izobraževanje v ruščini v entiteti in uvedbo predavanj v ruskem jeziku na univerzi v Vzhodnem Sarajevu. Med prioritetami je izpostavil izgradnjo rusko-srbske pravoslavne cerkve v Banjaluki, ki so jo sicer začeli graditi že leta 2018.

Medtem ko je BiH preko svoje misije v Bruslju podprla že vrsto sankcij Evropske unije proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, v praksi sankcije niso zaživele zaradi blokade strank bosanskih Srbov iz Republike Srbske, vključno z Dodikovo stranko.

Dodik, proti kateremu so ZDA leta 2017 uvedle sankcije zaradi spodkopavanja daytonskega mirovnega sporazuma, se je od začetka ruske invazije na Ukrajino z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom srečal že petkrat. Nazadnje 6. junija v Sankt Peterburgu.

Dobre odnose z Rusijo in Putinom ohranja tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, zaveznik Dodika, s katerim se redno srečujeta in podpirata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!