V Belgiji zaradi suma načrtovanja terorističnega napada prijeli osem ljudi

Svet 28. Mar 202314:01
Policija - Belgija
PROFIMEDIA

Belgijska policija je v okviru preiskave domnevne zarote za izvedbo terorističnih napadov opravila več hišnih preiskav v belgijskih mestih Bruselj, Antwerpen in Eupen. Pridržali so osem "zelo mladih radikaliziranih ljudi", ki jih sumijo članstva v džihadističnem gibanju.

V okviru preiskave domnevne zarote za izvedbo terorističnih napadov v Belgiji je policija v ponedeljek zvečer pridržala osem ljudi, so danes sporočili iz urada belgijskega zveznega tožilca.

Policija je racije izvedla med hišnimi preiskavami v prestolnici Bruselj, pristaniškem mestu Antwerpen in obmejnem mestu Eupen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodni vir je za AFP povedal, da so aretirali “zelo mlade radikalizirane ljudi”, ki jih sumijo članstva v džihadističnem gibanju.

Tožilstvo je še sporočilo, da so aretacije izvedli v okviru dveh preiskav. Eno je vodila zvezna policija v Bruslju, drugo pa preiskovalni sodnik v Antwerpnu. Dodalo je, da med zadevama obstajajo povezave, da pa bodo potrebne dodatne preiskave, da bi ugotovili, v kolikšni meri se prepletata.

V okviru preiskave v Antwerpnu so aretirali pet osumljencev, vključno z enim v Eupenu blizu nemške meje. Preiskava v Bruslju pa je vodila do aretacij treh oseb.

Vsaj pet pridržanih je osumljenih načrtovanja “terorističnega napada v Belgiji”, je sporočilo tožilstvo.

Sum na pripravo več napadov

Viri so govorili o več možnih napadih, vendar je tožilstvo v izjavi navedlo, da morebitni cilj ali cilji še niso bili določeni.

V okviru obeh preiskav so izvedli hišno preiskavo tudi v Molenbeeku, bruseljski četrti z veliko priseljenci s severa Afrike, kjer je živelo več odgovornih za pretekle krvave teroristične napade v evropskih prestolnicah.

Tudi Belgija je bila med letoma 2016 in 2018 tarča več smrtonosnih džihadističnih napadov. V Bruslju tako trenutno poteka sojenje devetim obtoženim zaradi sodelovanja v samomorilskih bombnih napadih marca 2016, v katerih je bilo v Bruslju ubitih 32 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.