V Belorusiji začeli sojenje Svetlani Tihanovski. “To je predstava, farsa”

Svet 17. Jan 202310:17 5 komentarjev
Svetlana Tihanovska
Arnd Wiegmann/REUTERS

V Belorusiji so začeli sojenje opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki jo obtožnica bremeni veleizdaje, zarote z namenom prevzema oblasti ter ustanovitve in vodenja ekstremistične organizacije. Tihanovski sodijo v odsotnosti, sama je sojenje označila za farso.

V Minsku se je začelo sojenje v odsotnosti beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki je zmagala na predsedniških volitvah leta 2020, a bila kasneje prisiljena oditi v izgnanstvo.

“Ta sojenja sploh niso sojenja. To je predstava, farsa, s pravico pa nima nobene zveze,” je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP v švicarskem Davosu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), dejala Tihanovska. Po njenih besedah gre za “osebno maščevanje [beloruskega predsednika Aleksandra] Lukašenka in njegovih pajdašev”, ki pa ni usmerjeno le proti njej, temveč proti vsem, ki mu nasprotujejo.

Tihanovsko oblasti v Minsku obtožujejo veleizdaje, zarote z namenom prevzema oblasti ter ustanovitve in vodenja skrajne organizacije, poročanje beloruske državne tiskovne agencije Belta povzema AFP. Kot je dejala, je poskušala stopiti v stik z odvetnikom, ki ji ga je določilo sodišče, vendar se ta ni odzval.

“Sploh ne vem, kaj bo moj tako imenovani odvetnik jutri počel na tem sodišču, kako me bo branil,” je dejala. Dodala je, da ne ve niti, kako dolgo bo sojenje trajalo, vendar pa je prepričana, da jo bodo obsodili na dolgo zaporno kazen.

Pregon opozicijskih aktivistov

40-letna Tihanovska, ki trenutno živi v izgnanstvu v Litvi, je bila poleg zaprte Marije Kolesnikove in Veronike Cepkalo leta 2020 ena od ključnih akterk protestov proti dolgoletnemu režimu predsednika Lukašenka, zaradi česar se je znašla v nemilosti oblasti.

Po zatrtju protestov so oblasti začele preganjati in zapirati vse več predstavnikov opozicije, kritičnih novinarjev in aktivistov. Nedavno se je v Minsku začelo sojenje borcu za človekove pravice in Nobelovemu nagrajencu Alesu Bjaljackemu, ki mu grozi do 12 let zapora. V domovini je zaprt tudi mož Tihanovske Sergej Tihanovski, ki so ga med drugim obsodili na 18 let zapora zaradi organiziranja in spodbujanja nemirov.

Kasneje so tri opozicijske voditeljice med drugim prejele nagrado Karla Velikega, ki jo podeljujejo za posebne zasluge pri evropskem povezovanju. Tihanovska je sicer tudi prva beloruska javna osebnost, ki se je udeležila WEF po letu 1992.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje