V Berlinu in Rotterdamu aretirali štiri domnevne člane Hamasa

Svet 14. Dec 202318:01 1 komentar
Nemška policija
Nemška policija. Fotografija je simbolična. (Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS)

V Berlinu in Rotterdamu so aretirali štiri domnevne člane Hamasa. Četverica je osumljena načrtovanja napadov na judovske ustanove v Evropi.

Nemška policija je danes v Berlinu aretirala tri domnevne člane palestinskega gibanja Hamas, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo in dodalo, da je bil še en domnevni član gibanja aretiran v Rotterdamu na Nizozemskem.

Četverica je osumljena načrtovanja napadov na judovske ustanove v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Četverica naj bi bila zadolžena za vzpostavitev skladišča orožja v Berlinu, s pomočjo katerega bi nato lahko izvajali napade na judovske ustanove v Evropi, je pojasnilo tožilstvo.

Osumljenci naj bi bili tesno povezani z voditelji vojaškega krila Hamasa. Eden od njih naj bi si od letošnje pomladi v Berlinu prizadeval za vzpostavitev skladišča orožja, navodila pa naj bi prejemal od vodstva Hamasa v Libanonu, je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa še dodalo tožilstvo.

Več ljudi, osumljenih načrtovanja terorističnega napada, so pred tem aretirali tudi na Danskem. Podrobnosti policija ni razkrila, je pa premierka Mette Frederiksen ob robu vrha EU dejala, da aretacije kažejo na resnost grožnje, s katero se sooča Danska.

Izrael je danes opozoril, da so aretirani na Danskem prav tako delovali v imenu Hamasa. “Danske varnostne sile so aretirale sedem teroristov, ki so delovali v imenu teroristične organizacije Hamas, in preprečile napad, katerega cilj je bil ubiti nedolžne civiliste na evropskih tleh,” so v objavi na omrežju X zapisali v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Dodali so, da si Hamas sedaj neutrudno in izčrpno prizadeva razširiti svoje operacije v Evropo in s tem ogroziti notranjo varnost teh držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje