V BiH aretirali, a hitro izpustili obsojenega vojnega zločinca

Svet 30. Sep 202112:51 1 komentar
Fikret Abdić
N1 Sarajevo

Pripadniki Državne agencije za preiskave in zaščito (SIPA) BiH so v sredo zvečer pridržali župana Velike Kladuše Fikreta Abdića. Interpol je na zahtevo hrvaškega pravosodnega ministrstva zanj izdal tiralico, saj je skupaj s sinom obtožen sklepanja fiktivnih posojilnih pogodb in dogovorov o prenosu lastninske pravice. Abdića so po poročanju bosanskih medijev že izpustili.

Posnetek aretacije Fikreta Abdića, ki se je zgodila v sredo zvečer, so objavili na Facebook profilu Abdićeve laburistične stranke. Hitro so ga tudi izpustili, saj je danes že nagovoril občane Velike Kladuše iz svoje pisarne.

Kot poroča N1 Sarajevo, so hrvaški mediji že v času, ko je bil Abdić zaprt v Puli zaradi vojnih zločinov, poročali o tem, da je Državno tožilstvo Republike Hrvaške (DORH) proti njemu in njegovemu sinu Ervinu vložilo obtožbo zaradi zlorabe položaja.

Obtožnica njega in sina med drugim bremeni priprave fiktivne posojilne pogodbe s pogodbo o prenosu lastništva. V pogodbi je bilo zapisano, da je Abdić 31. decembra 1997 kot fizična oseba svojemu podjetju, ki ga je zastopal Ervin Abdić, posodil 600.000 kun (okoli 80.026 evrov).

Ista obtožnica ga bremeni, da je sina maja leta 2005 pooblastil za podpis posojilnih pogodb s klavzulo o ustanovitvi zastavne pravice na vseh nepremičninah v lasti reškega podjetja, v katerem je bil direktor Fikret Abdić. Tako je Ervin od banke v Zagrebu prejel dve milijoni kun posojila (okoli 266.755 evrov), pri čemer je zastavil štiri hiše na Reki v lasti podjetja iz Velike Kladuše.

Tega dejanja so ga leta 2015 oprostili, a je hrvaško vrhovno sodišče to sodbo razveljavilo štiri leta pozneje in odredilo, da se sojenje začne od začetka.

Leta 2002 je sodišče v Karlovcu obsodilo Abdića na 20 let zapora zaradi vojnih zločinov v Bosanski Krajini, leta 2005 pa je hrvaško vrhovno sodišče kazen znižalo na 15 let.

Ko je bil izpuščen iz zapora, se je vrnil v BiH in zmagal na volitvah za župana Velike Kladuše. Znova so ga aretirali 18. junija lani v okviru akcije z imenom Mreža. Skupaj z njim so aretirali še pet ljudi.

Mreža je bila rezultat večmesečne preiskave tožilstva Unsko-sanskega kantona, v katero je vključenih sedem fizičnih oseb in ena pravna oseba. Akterji so osumljeni večkratnih kaznivih dejanj zlorabe položaja in kršitev enakosti v opravljanju gospodarske dejavnosti.

Izpustili so ga pred lokalnimi volitvami istega leta, da bi lahko znova sodeloval v kampanji za župana Velike Kladuše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje