V BiH pohod miru v spomin na žrtve genocida

Svet 08. Jul 202113:29 0 komentarjev

Pred 26. obletnico genocida v Srebrenici v BiH poteka pohod miru, s katerim se spominjajo umrlih. Shoda so se udeležili preživeli v genocidu in otroci usmrčenih v Srebrenici.

Več kot tri tisoč udeležencev se je v BiH danes odpravilo na pohod miru od kraja Nezuk proti Potočarjem. V naslednjih dveh dneh bodo hodili po poteh, kjer je bilo julija 1995 usmrčenih več ljudi. Pot je dolga 100 kilometrov, v Potočarje pa bodo prispeli v soboto.

Udeleženci se s pohodom spominjajo več kot 8.000 bošnjaških žrtev genocida v Srebrenici pred 26 leti.

Shoda so se udeležili tudi preživeli v genocidu, otroci usmrčenih v Srebrenici in takšni, ki takrat sploh še niso bili rojeni, poroča N1 BiH. Leta 1995 so na tej poti številni izgubili življenje, sledi tega pa so vidne še danes.

Kot piše N1 BiH, se je pohod začel v tišini, udeleženci imajo v mislih tiste, ki so hodili po tej poti in niso prišli do cilja.

S pohodom želijo spodbuditi domače in tuje pravosodne institucije, da bi te procesirale in obsodile storilce vojnih zločinov, še zlasti genocida.

Letos bodo v Potočarjih pokopali 19 žrtev genocida. Najmlajša žrtev je 16-letni Azmir Osmanović, najstarejši pa 63-letni Husein Kurbašić. Med pokopanimi je tudi tudi 24-letna Zilha Delić, poroča N1 BiH.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!