V BiH se nadaljujejo protesti proti spremembam volilne zakonodaje

Svet 26. Jul 202213:36 0 komentarjev
N1 Sarajevo

V Sarajevu so se nadaljevali protesti proti spremembam volilne zakonodaje in ustave federacije BiH, ki jih je pripravil visoki mednarodni predstavnik v BiH Christian Schmidt. V državi bodo 2. oktobra potekale splošne volitve, protestniki pa menijo, da bi načrtovana reforma lahko še poglobila etnične delitve v razklani državi. Protesti izpred sedeža visokega predstavnika se napovedujejo tudi za sredo.

Miren protest, na katerem se je po podatkih lokalnih oblasti zbralo približno 7000 ljudi, je v ponedeljek zvečer potekal pred sedežem visokega predstavnika Christiana Schmidta v Sarajevu, poročajo tamkajšnji mediji.  Protestniki so mahali z bosanskimi zastavami in poudarjali, da ne bodo dovolili novih delitev države, da želijo enotno Bosno in Hercegovino brez etničnih delitev ter da nasprotujejo spremembam volilnega zakona.

Protesti so se pred sedežem odvijali tudi danes, zaključili so se ob 13. uri. Protestniki napovedujejo, da bodo počakali na odločitev visokega predstavnika in se znova zbrali po tem. Ne izključujejo niti možnosti, da bi protestirali tudi v sredo. Protesta se je v ponedeljek udeležil tudi Bakir Izetbegović, predsednik največje muslimanske stranke SDA, in več bošnjaških opozicijskih voditeljev.

Visoki predstavnik Schmidt sicer ni objavil nobenega uradnega dokumenta s svojimi predlogi za reforme. Med politiki in v tamkajšnjih medijih pa je zaokrožil neuradni dokument, ki med drugim vsebuje uvedbo triodstotnega volilnega praga za izvolitev predstavnikov v Dom narodov federacije BiH. To bi lahko povzročilo nadaljnjo diskriminacijo manjšin.

Hrvaška že dlje časa zahteva volilno reformo, saj meni, da so Hrvati v BiH premalo zastopani v državnih institucijah. V ponedeljek se je v BiH mudil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da se mu zdi Schmidtov predlog dober, konstruktiven in koristen, poroča bosanski časnik Dnevni Avaz.

Plenković se je v Mostarju sestal z vodjo hrvaške stranke HDZ v BiH Draganom Čovićem. Ob tem je dejal, da je smer sprememb dobra in uravnotežena, saj po njegovem upošteva vse konstitutivne narode in državljane BiH. Hrvaški premier je dejal, da bi bile predlagane spremembe koristne za delovanje izvršne oblasti v BiH, dodal pa je, da natančno vsebino zakonodajnih sprememb pozna le Schmidt. Ta ni dajal uradnih izjav, končno odločitev pa naj bi sporočil danes.

N1 Sarajevo
N1 Sarajevo
N1 Sarajevo
Protest Protest
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!