V Bolgariji med policijsko akcijo našli izgubljeno sliko Jacksona Pollocka

Kultura 27. Mar 202307:47 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Bolgarske oblasti so zasegle sliko, ki bi lahko bila izgubljeno delo ameriškega abstraktnega umetnika Jacksona Pollocka. Umetnino so našli minuli mesec v nekem stanovanju v prestolnici med policijsko akcijo. "Najbolj usposobljeni strokovnjaki v Bolgariji so pregledali sliko in zagotovili, da je njena avtentičnost skoraj gotova," je zatrdil bolgarski notranji minister.

Bolgarske oblasti so nedavno sporočile, da preiskujejo sliko, ki jo je zasegla policija in bi lahko bila malo znano delo ameriškega abstraktnega umetnika Jacksona Pollocka.

Dva metra visoka slika naj bi bila darilo hollywoodski zvezdnici Lauren Bacall ter del obsežne zasebne zbirke nekdanjega romunskega diktatorja Nicolaeja Ceausescuja.

Sliko so našli minuli mesec v nekem stanovanju v Sofiji med policijsko akcijo, ki jo je bolgarska policija izvedla v sodelovanju z grško policijo in pod nadzorom Europola.

Slika je bila pred tem več let Grčiji, nato pa so jo pretihotapili v Bolgarijo, od koder jo je neki slikar nameraval prodati v tujino, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obelodanil bolgarski notranji minister Ivan Demerdžijev.

“Najbolj usposobljeni strokovnjaki v Bolgariji so pregledali sliko in zagotovili, da je njena avtentičnost skoraj gotova,” je Demerdžijev povedal za bolgarsko televizijo bTV. Dodal je, da bo država poiskala “dodatno strokovno mnenje”.

Demerdžijev je tudi napovedal, da si bodo bolgarske oblasti prizadevale, da slika ostane v državni lasti, če se potrdi, da gre za izvirno Pollockovo delo.

“Zadnja Pollockova slika je bila prodana za več kot 100 milijonov evrov in ne pričakujem, da bo ta stala manj,” je dodal.

Slika, na kateri prevladujeta rdeča in črna barva na zlatem ozadju, ni vpisana v kataloge Pollockovih del, je pa na njej umetnikov podpis.

Na hrbtni strani je po navedbah tiskovne predstavnice bolgarskega tožilstva Desislave Petrove na roko napisana opomba, ki se glasi: “Posvečeno moji dragi in zelo nadarjeni prijateljici Lauren Bacall, vse najboljše, 16. september 1949.”

Lauren Bacall, ki se je rodila 16. septembra 1924, je bila znana kot Pollockova prijateljica.

Petrova je še dodala je, da je na hrbtni strani tudi Ceausescov podpis in pečat, ki kaže, da je bila slika v lasti nekdanjega romunskega diktatorja. Ceausescuja so strmoglavili z oblasti decembra 1989.

Po besedah Petrove so strokovnjaki iz Narodne galerije v Sofiji še ugotovili, da sta slog in tehnika skladna s tistimi, ki jih je Pollock uporabljal med letoma 1949 in 1950, prav tako tudi pigmenti barve. Tiskovna predstavnica Narodne galerije Vesela Radoeva je za AFP povedala, da ne morejo jamčiti za pristnost slike, saj niso specializirani za Pollockova dela.

Grška policija in Europol dodatnih pojasnil za AFP nista želela posredovati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!