V Braziliji boj za predsedniški stolček med nekdanjim in aktualnim predsednikom

Svet 02. Okt 202216:27 0 komentarjev
volitve v braziliji
PROFIMEDIA

V Braziliji danes potekajo predsedniške volitve, ki veljajo za dvoboj med trenutnim predsednikom Jairjem Bolsonarom in nekdanjim predsednikom Lulo da Silvo. Ta v javnomnenjskih anketah vodi in cilja na zmago že v prvem krogu.

67-letni nekdanji vojaški častnik in skrajni desničar Jair Bolsonaro se poteguje za ponovno izvolitev na položaj predsednika. Opira se predvsem na konservativne in tradicionalne vrednote, kot so Bog, domovina in družina. Njegov mandat je od januarja 2019 zaznamovalo več kriz, vključno z odzivom na pandemijo covida-19, zaradi katerega je bil deležen številnih kritik. Covid-19 je med drugim primerjal z lažjo gripo.

Glavni nasprotnik Bolsonara je 76-letni Luiz Inacio Lula da Silva, nekdanji sindikalist, ki je bil predsednik Brazilije med letoma 2003 in 2010, položaj pa je zapustil kot eden najbolj priljubljenih voditeljev v zgodovini države. Lula sedaj računa na povratek, potem ko je vrhovno sodišče marca lani razveljavilo obsodbo proti njemu zaradi pranja denarja in korupcije. Ob današnji oddaji glasu je zatrdil, da kandidira, da bi državo “zopet vrnil v normalnost”.

Lula vodi v vseh javnomnenjskih anketah, trenutno pa beleži približno 47-odstotno podporo volivcev, zato je med drugim pozival k taktičnemu glasovanju, s čimer bo poskušal preseči 50-odstotni prag za zmago že v prvem krogu volitev. Medtem se Bolsonaro, čigar podpora se giblje med 30 in 35 odstotki, bori, da bi dosegel vsaj drugi krog.

Lula je v petek medtem izrazil strah, da bo njegov tekmec povzročil “nemire in kaos”, če bi slučajno izpadel že v prvem krogu. Številni Brazilci se namreč bojijo, da bi lahko Bolsonaro v primeru poraza sledil svojemu političnemu vzorniku, nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, in poskušal izpodbijati legitimnost rezultata volitev ali celo organiziral državni udar. Ko je danes oddal svoj glas, je dejal, da je “treba poštene volitve spoštovati”. Na vprašanje novinarjev, če bo spoštoval rezultate tudi v primeru poraza, pa ni neposredno odgovoril, češ da verjame, da bo zmagal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!