V brazilskem delu Amazonskega pragozda rekordno število požarov (VIDEO)

Svet 29. Feb 202413:41 0 komentarjev

V brazilskem delu Amazonskega pragozda so februarja zabeležili rekordno število požarov. Razlog tiči v hudih sušah, ki so posledica podnebnih sprememb.

V brazilski Amazoniji je bilo v februarju zabeleženih skoraj 3.000 gozdnih požarov, kar je največ za ta mesec od začetka beleženja pred 25 leti. Izpusti zaradi požarov so v več južnoameriških državah v tem mesecu dosegli najvišjo raven v najmanj dveh desetletjih, kažejo v sredo objavljeni podatki evropskega programa Copernicus.

Brazilski raziskovalni inštitut INPE je sporočil, da so njegovi sateliti v tem mesecu zaznali 2.940 požarov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani in največ od začetka beleženja leta 1999.

Po mnenju strokovnjakov podnebni dejavnik igra temeljno vlogo pri tem pojavu. “Številna območja Južne Amerike so se soočala s sušami, ki so prispevale k povečanju nevarnosti požarov, kar je povzročilo požare, ki smo jim bili priča,” je dejal raziskovalec pri službi EU za opazovanje ozračja Copernicus (CAMS) Mark Parrington.

Zabeležene največje ravni emisij ogljika

Suša je opustošila brazilsko Amazonijo med junijem in novembrom lani, zanetila velike požare, zmanjšala ali izničila velike vodne zaloge, povzročila opustošenje med divjimi živalmi in prizadela milijone ljudi. Po podatkih raziskave, ki jo je prejšnji mesec izvedla organizacija World Weather Attribution (WWA), so podnebne spremembe glavni vzrok za “izjemno sušo” v največjem deževnem gozdu na svetu.

Po besedah Parringtona je bilo ob znatnem povečanju gozdnih požarov ugotovljeno tudi povečanje emisij v tropskih regijah Južne Amerike. Brazilija, Venezuela in Bolivija so glede na podatke CAMS zabeležile najvišje ravni emisij ogljika od začetka beleženja leta 2003.

Podatki, objavljeni prejšnji mesec, sicer kažejo, da se je krčenje gozda v brazilski Amazoniji lani zmanjšalo za polovico, saj je vlada predsednika Luiza Inacia Lule da Silve okrepila okoljski nazor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!