V brodolomu pred obalo Tunizije umrlo 32 prebežnikov iz Afrike

Svet 14. Apr 202316:58 0 komentarjev
Prebežniki
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Število smrtnih žrtev brodoloma, ki se je v torek zgodil pred obalo Tunizije, se je povečalo na 32. Šlo je prebežnike iz podsaharske Afrike, ki so želeli prek Sredozemskega morja priti v Evropo. Tunizijska obalna straža je v prvih treh mesecih letos na poti v Evropo prestregla več kot 14.000 prebežnikov, petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Število smrtnih žrtev torkovega brodoloma pred obalo Tunizije se je povečalo na 32, potem ko so danes našli še osem trupel, je sporočila tunizijska obalna straža. Šlo je za prebežnike iz podsaharske Afrike, ki so želeli prek Sredozemskega morja priti v Evropo.

Dan po potopu čolna v Sredozemskem morju pri mestu Sfax v vzhodni Tuniziji je tamkajšnja obalna straža poročala o desetih smrtnih žrtvah, v četrtek pa je to številko popravila, potem ko so našli 14 novih trupel, vključno s tunizijskim “kapitanom” ponesrečenega čolna.

Tiskovni predstavnik tunizijske obalne straže je nato danes sporočil, da so med iskalno akcijo našli še osem trupel, s čimer se je skupno število umrlih v brodolomu povečalo na 32.

Tunizija je vse pogosteje izhodišče za pogosto nevarne poskuse obupanih ljudi iz Zahodne Afrike, Sudana in drugih afriških držav, da bi v iskanju boljšega življenja prišli v Evropo. Italijanski otok Lampedusa je namreč samo okoli 150 kilometrov oddaljen od tunizijske obale.

Število poskusov odhodov v Evropo se je povečalo po tem, ko je tunizijski predsednik Kais Saied februarja uradnikom naročil ukrepanje proti nezakonitemu priseljevanju, češ da želijo spremeniti demografsko strukturo države. S tem je sprožil izgone in nasilje nad temnopoltimi priseljenci.

To je bila zadnja v vrsti tragedij prebežnikov, potem ko je v brodolomih pred tunizijsko obalo minuli petek in soboto umrlo skupno 27 ljudi.

Tunizijska obalna straža je pred tednom dni sporočila, da so v prvih treh mesecih letos na poti v Evropo prestregli več kot 14.000 prebežnikov, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!