V Bruslju dosegli dogovor o evropski kartici ugodnosti za osebe z invalidnostjo

Svet 27. Nov 202321:56 0 komentarjev
Invalid
Foto: PROFIMEDIA

Ministri držav članic Evropske unije (EU), pristojni za socialne zadeve, so danes v Bruslju dosegli dogovor o vzpostavitvi evropske kartice ugodnosti za osebe z invalidnostjo, ki bi tem po vsej EU omogočila dostop do posebnih ugodnosti.

Evropska kartica ugodnosti za osebe z invalidnostjo bi tem po vsej EU omogočila dostop do posebnih ugodnosti. Tako je Svet EU pripravljen na začetek pogajanj o predlogu direktive z Evropskim parlamentom, ki pa mora svoje stališče še sprejeti.

Cilj predloga direktive, ki ga je Evropska komisija predstavila v začetku septembra, je, da bi imele osebe z invalidnostjo med kratkotrajnim bivanjem v drugih članicah enakovreden dostop do posebnih pogojev ali ugodnosti pri ponudnikih javnih in zasebnih storitev kot invalidni prebivalci teh držav.

Gre na primer za javni promet, kulturne prireditve, muzeje ter centre za sprostitev in športne dejavnosti.

Države članice se v danes sprejetem stališču zavzemajo za to, da bi lahko enake ukrepe izvajale tudi v primeru bivanja, daljšega od treh mesecev, so navedli na Svetu EU.

Za izdajanje fizičnih in digitalnih kartic bi bili pristojni nacionalni organi. Članice bi lahko glede na dogovor izdajale kartice v angleščini in nacionalnem jeziku. Nanje pa bi lahko dodale tudi kode QR.

Predlog direktive obenem predvideva nadgradnjo evropske parkirne karte, ki bi osebam z invalidnostjo omogočila dostop do parkirnih pravic, ki so na voljo v drugi državi članici. Pet let po uveljavitvi direktive bi nadomestila obstoječe parkirne karte za čezmejno mobilnost, so navedli na Svetu EU.

Začetki Evropske kartice ugodnosti za osebe z invalidnostjo segajo v leto 2016, ko je Slovenija skupaj z Belgijo, Ciprom, Estonijo, Finsko, Italijo, Malto in Romunijo pristopila k pilotnemu projektu, ki je trajal 18 mesecev. Kartice lahko invalidi v teh državah še naprej uporabljajo oziroma pridobijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob prihodu na današnje zasedanje v Bruslju poudaril, da ima Slovenija “zelo pozitivne izkušnje” s kartico ugodnosti za osebe z invalidnostjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!