V čem je skrivnost otoka Krka? Orkanska burja ne moti otočanov in priseljencev

Svet 10. Dec 202213:04
Krk
PROFIMEDIA

Življenje na otokih jadranskega morja po poletnih mesecih in turistični sezoni skoraj povsem zamre. A vendar ni povsod tako, saj na nekaterih hrvaških otokih število prebivalcev v zadnjem času celo narašča. Med petimi takšnimi otoki so Vir, Dugi otok, Pašman, Šolta in Krk.

Čeprav je poletna turistična sezona mimo, hrvaški otoki ne samevajo. V Malinski na otoku Krk trenutno živi več kot 3.200 prebivalcev.

“Zadnji popis prebivalstva je pokazal, da imamo 101 prebivalca več, čeprav sam menim, da jih je še precej več. Pokazatelj tega je tudi to, da ljudje k nam prihajajo od vsepovsod. Recimo v osnovni šoli imamo kar 13 otrok iz ZDA, Nemčije, Kazahstana in Slovenije ter tri iz Bosne in Hercegovine. Torej 16 tujcev. To je tisto, kar dela Evropo. Priseljevanje iz različnih držav v kraje, ki so zanimivi,” pojasnjuje Robert Anton Kraljić, župan občine Malinska-Dubašnica.

Tudi Slovencev je na otoku veliko, saj imajo tu svoje hiše in stanovanja. Nekateri pravijo, da jih je tukaj celo več kot v domovini. Mnogi tudi razmišljajo, da bodo na Krku preživeli pokoj. Številni otočani pa se vračajo nazaj k svojim koreninam. Med njimi je tudi Alen, ki je živel na Reki in v Zagrebu, zdaj pa dela v novem Centru za pomorsko dediščino.

“Čeprav smo na otoku, smo še vedno blizu Reke in Zagreba. Če moraš iti v večje mesto, si lahko v 20 minutah na Reki, v Zagrebu pa v dobri uri in pol. Ni vlaka, prometa ali hrupa. Slišimo pa lahko ptice, morje in burjo,” pravi Alen Karabaić.

Tudi otrok je tukaj veliko, približno 450 jih obiskuje vrtec in šolo. Med našim obiskom srečamo otroka in njegovo mamo, ki pove, da je življenje na Krku veliko bolj kakovostno kot v Zagrebu. “Vse je bolj dostopno, preprostejše in mirnejše. Krk je popoln kraj. Tudi zato je bilo verjetno mesto Krk razglašeno za eno najboljših mest za življenje. Rekla bi, da je otok Krk zelo primeren kraj za mlade družine,” je dejala Melita.

Po besedah župana Roberta Antona Kraljića ima vrtec osem oddelkov, tudi šola je zelo velika. “Za otroke je poskrbljeno in zelo so zadovoljni,” je še dodal. Jesen se je medtem že prevesila v zimo in burja bo začela rezati do kosti. Otočani in priseljenci iz celine pa pravijo, da po turističnem vrvežu in poletju radi ostanejo tudi malo sami.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.