V centru Zadra opazili najnevarnejšo evropsko kačo

Svet 18. Jun 202411:42 3 komentarji
zadar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Stanovalci Zadra so na dveh različnih lokacijah v središču mesta opazili modrasa, ki velja za najbolj strupeno evropsko kačo.

Prebivalci dveh mestnih četrti v Zadru poročajo, da so v središču mesta – na dveh različnih lokacijah – opazili modrasa (Vipera ammodytes).

Velja za najnevarnejšo evropsko kačo iz družine gadov, poroča hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Kako je modras, ki ni endemičen prebivalec mest, zašel v Zadar, ni jasno. So ga pa že odstranili. Ker gre za zaščiteno živalsko vrsto, modrasa niso usmrtili, ampak ga je lovilec kač spravil v posebno škatlo in odpeljal.

Modras
Foto: PROFIMEDIA

Vrnil ga bo v njegovo naravno okolje. Medtem usoda druge kače ni točno znana, kar je po poročanju HRT razburilo državljane.

Modras živi na kamnitih in sončnih območjih južne Evrope in Male Azije. Prepoznamo ga po značilnem rogu na nosu. Lahko je svetlorjave, sive ali rdečerjave barve. Na hrbtni strani imajo izrazit cikcakast vzorec, ki je bolj izrazit pri samcih kot samicah. Njegove oči so zlate ali bakrene barve. Druga posebnost modrasa je tudi njegova velikost.

Zraste lahko vse do 95 centimetrov. Modrase lahko srečamo predvsem v poletnih mesecih, strokovnjaki pa opozarjajo, da niso agresivni. Torej nas ne bo napadel takoj, ko nas zagleda. Napadalni postanejo, če jih presenetimo.

Česa ne smete storiti ob ugrizu kače?

Hrvaški zavod za javno zdravje je lani poleti pripravil nekaj napotkov, kako ravnate ob ugrizu kače in česa ne smete storiti.

Ne čakajte, da se pojavijo simptomi (bolečina, rdečina, oteklina), ampak takoj poiščite zdravniško pomoč. Ugriza ne obvežite pretesno, saj to preprečuje pretok krvi, kar lahko povzroči nekrozo. Strupa ne poskušajte izsesati ter na ugriz ne nanašajte ledu in ga ne spirajte z vodo.

Po ugrizu ne uživajte alkoholnih pijač ali protibolečinskih zdravil, kot sta lekadol in ibuprofen. Na zavodu za javno zdravje svetujejo še, da kače po ugrizu ne lovite, saj obstaja možnost nove nevarnosti. “Kače ne skušajte loviti, saj natančna določitev vrste ni potrebna, zdravniki prepoznajo ugriz strupenjač in imajo le eno vrsto protistrupa,” so takrat pojasnili.

Katere kače so pri južnih sosedih še strupene, lahko preberete v članku: Med dopustom na Hrvaškem ne pozabite na kače. Česa ne smete storiti ob ugrizu? Preberite tudi članek: Kako ravnati ob bližnjem srečanju s kačo? Pojasnjuje slovenski strokovnjak.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje