V deželni parlament v Celovcu izvoljen tudi Slovenec: “To je zgodovinsko”

Svet 06. Mar 202317:26 2 komentarja
Franc Jožef Smrtnik
Facebook/@Franz Josef Smrtnik

Na nedeljskih deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem se je v parlament v Celovcu uvrstil koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. "Zgodovinsko je, da je član slovenske narodne skupnosti neodvisno kandidiral na eni listi in prišel v deželni parlament," se je na rezultat danes odzval nekdanji župan Železne Kaple.

Na nedeljskih deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem se je v parlament v Celovcu uvrstil koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. Nekdanji župan Železne Kaple je v odzivu dejal, da koroški Slovenci spet pišejo zgodovino. V ospredje želi postaviti skrb za podeželje in južno Koroško, kjer živijo Slovenci.

V izjavi, objavljeni na spletni strani tednika koroških Slovencev Novice, je Smrtnik še menil, da je Ekipa Koroška na volitvah dosegla velik uspeh, prav tako kot njen vodja Gerhard Köfer, ki je koroškemu Slovencu dal možnost priti v deželni zbor. “Ponosen sem, da lahko sodelujem v tej ekipi in sem prepričan, da se bo dalo v prihodnjih letih tudi kaj premakniti,” je še dejal Smrtnik.

“Zgodovinsko je, da je član slovenske narodne skupnosti neodvisno kandidiral na eni listi in prišel v deželni parlament,” pa je danes poudaril za STA.

Napovedal je, da bo v ospredje postavil skrb za podeželje in južno Koroško, kjer živi slovenska narodna skupnost. Zavzemal se bo tudi za reševanje problemov, s katerimi se sooča slovenska manjšina, v ospredje pa bo postavil tudi težave malega človeka, je še dejal.

Preberite še: Podmladek avstrijskih svobodnjakov preiskujejo zaradi spodbujanja sovraštva

Kar zadeva slovensko narodno skupnost, je po oceni Smrtnika treba še veliko postoriti na področjih vrtcev in šolstva, ker slovenski jezik vse bolj izginja iz javnega življenja in se je zanj treba bolj zavzemati. “V dvojezičnih občinah pa bi bilo treba zagotoviti, da bi vsaj en uradnik znal tako govoriti kot pisati slovensko, ker bi tako jezik prišel bolj v ospredje,” je dodal.

Slavili avstrijski socialdemokrati

Tudi po volitvah bodo na avstrijskem Koroškem najmočnejša stranka ostali socialdemokrati (SPÖ), ki pa so zabeležili slabši izid od pričakovanih 40 odstotkov. Glede na začasne končne izide so prejeli 38,9 odstotka glasov, kar je znaten padec glede na prejšnje volitve pred petimi leti, ko jih je podprlo 48 odstotkov volivcev. Sledijo svobodnjaki (FPÖ) s 24,6 odstotka glasov, na tretjem mestu je ljudska stranka (ÖVP) s 17 odstotki, Ekipo Koroška pa je podprlo 10,1 odstotka volivcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Preberite še: Na avstrijskem Koroškem grenko-sladka zmaga socialnih demokratov

Zelenim z nosilko liste, koroško Slovenko Olgo Voglauer, vstop v celovški deželni zbor tudi tokrat ni uspel. S 3,7 odstotka podpore niso presegli petodstotnega volilnega praga. Zunaj deželnega parlamenta je ostala tudi stranka Neos, ki je prejel 2,4 odstotka glasov.

Ali bo v deželni zbor prišel tudi predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug, za zdaj ni jasno. Jug je bil namreč 18. na listi SPÖ, ki bo po volitvah imela 15 sedežev v parlamentu v Celovcu, tako da bi mu po morebitnem oblikovanju koalicije pod vodstvom socialdemokratov morda lahko celo uspelo.

V deželnem zboru je bila doslej koroška Slovenka Ana Blatnik iz vrst socialdemokratov.

Volilna udeležba je bila 71,6-odstotna, nekoliko višja kot na prejšnjih volitvah leta 2018, ki se jih je udeležilo 68,6 odstotka volivcev na avstrijskem Koroškem.

V vseh treh organizacijah Slovencev na avstrijskem Koroškem upajo na ponovno vodstvo Petra Kaiserja

Po volitvah na avstrijskem Koroškem obstaja več možnosti za oblikovanje vladajoče koalicije. Po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF bi lahko SPÖ s svojimi 15 mandati v 36-članskem deželnem zboru še naprej vladala z ÖVP, ki bo imela sedem mandatov. Socialdemokrati bi lahko šli tudi v koalicijo s svobodnjaki (FPÖ), ki bodo imeli devet sedežev, ali s stranko Ekipa Koroška s petimi predstavniki.

Mogoča je tudi koalicija brez socialdemokratov, ki bi jo sestavljali FPÖ, ÖVP in Ekipa Koroška. “Če bi bilo temu tako, bi bilo to zame kot Slovenca problematično, ker bi se morali pogajati s svobodnjaki,” je za STA dejal Smrtnik. Ob tem je poudaril, da gre za demokratično izvoljene ljudi, zato bi bilo v tem primeru treba razmisliti, kako bi to sodelovanje potekalo.

V vseh treh krovnih organizacijah Slovencev na avstrijskem Koroškem sicer upajo, da bo deželno vlado še naprej vodil socialdemokrat Peter Kaiser. Za slovensko manjšino bi bila po njihovem najugodnejša dosedanja koalicija SPÖ in ljudske stranke ÖVP.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je Kaiserju v čestitki ob zmagi na volitvah danes zaželela uspešno oblikovanje prihodnje deželne vlade. “Veselim se sodelovanja z vami pri izboljševanju položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem,” je še tvitnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje