Na avstrijskem Koroškem grenko-sladka zmaga socialnih demokratov

Svet 05. Mar 202308:14 > 19:33 0 komentarjev
Podpornica FPÖ v Celovcu
Podpornica FPÖ v Celovcu (PROFIMEDIA)

Na avstrijskem Koroškem je danes okoli 430 tisoč volilnih upravičencev izbiralo svoje predstavnike v deželnem parlamentu. Socialdemokrati (SPÖ) so ostali najmočnejša stranka, a so zabeležili precej slabši izid od pričakovanega. Glede na zadnje projekcije so prejeli okoli 39 odstotkov glasov. Zelenim vstop v deželni zbor v Celovcu ni uspel.

Na avstrijskem Koroškem so potekale deželne volitve, na katerih se je za 36 sedežev v deželnem parlamentu potegovalo osem strank, dve listi kandidirata le v posameznih volilnih okrajih. Koroški Slovenci niso imeli samostojne liste, pripadniki manjšine pa so kandidirali na listah več strank.

Glede na zadnje projekcije volitev so zmagali socialni demokrati (SPÖ) z 39,1-odstotno volilno podporo. V deželni parlament v Celovcu so se skladno z napovedmi uvrstili še svobodnjaki (FPÖ), ki so prejeli 24,6 odstotka glasov. Za tretjeuvrščeno Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) je glasovalo 17,1 odstotka volilnih upravičencev.

Koalicijska partnerka socialdemokratov v deželni vladi je kljub drugačnim pričakovanjem prehitela Ekipo Koroška (Team Kärnten), ki je prejela 10,1 odstotka podpore. Stranka zelenih, s koroško Slovenko Olgo Voglauer kot vodilno kandidatko, pa je prejela 3,7 odstotka glasov ter ji s tem ni uspelo preseči petodstotnega volilnega praga. Podobno je zunaj deželnega parlamenta ostal Neos, ki je prejel 2,4 odstotka podpore.

V primerjavi z zadnjimi volitvami leta 2018 so socialni demokrati s Petrom Kaiserjem na čelu sicer izgubili številne volilce, a jim je vseeno uspelo ubraniti prvo mesto. Tedaj je namreč za stranko SPÖ glasovalo slabih 48 odstotkov volilnih upravičencev. Svobodnjaki so, prav nasprotno, razširili svojo bazo podpornikov, saj je pred petimi leti zanje glasovalo slabih 23 volilcev in volilk, še poroča ORF.

Peter Kaiser.
Peter Kaiser. (Foto: PROFIMEDIA)

“Rezultat zelo boli”

Kaiser, ki sicer že desetletje zaseda položaj koroškega deželnega glavarja, danes pa si je priboril tretji mandat, je v prvem odzivanju po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF dejal, da “rezultat zelo boli”. Kot je dodal, prevzema polno odgovornost za volilni izid. Poudaril je, da ima stranka SPÖ 15 odstotkov prednosti in se bo pogovarjala z drugimi strankami o sestavi deželne vlade.

Največ so v primerjavi z volitvami leta 2018 glede na zadnje projekcije pridobili Ekipa Koroška (Team Kärnten), ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Vodilni kandidat svobodnjakov Erwin Angerer je bil po objavi izidov “zelo zadovoljen”, saj je njegova stranka rahlo pridobila, čeprav bi teh glasov lahko bilo tudi več, je dejal.

Nosilka liste Zelenih Voglauer pa je dejala, da so Zeleni kljub neuspehu pri uvrstitvi v deželni zbor utrdili svoj položaj. “Še naprej bomo močan glas,” je poudarila po poročanju ORF. Koroška je le drugačna, je menila glede izida njene stranke v tej južni avstrijski deželi. Kot poslanka avstrijskega parlamenta bo še naprej močan glas Zelenih, je sicer zatrdila.

Preberite še: Nevaren vzpon Svobodnjakov: “Predsednik je senilna mumija in ne bo nas ustavil”

Prva volišča so se odprla ob 7. uri v Celovcu in Beljaku, drugod večinoma ob 8. uri, zaprla pa so se najkasneje do 16. ure. Volitve na avstrijskem Koroškem so druge v nizu deželnih volitev v Avstriji letos. Prve so bile konec januarja deželne volitve v Spodnji Avstriji, 23. aprila pa bodo svoje predstavnike v deželni zbor izbirali še na Solnograškem.

Spomnimo, podmladek FPÖ je pred volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi na družbenem omrežju Instagram pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo “slovenizacijo” dežele. Objavo so sicer kasneje umaknili s spleta, a je povzročila nemalo razburjenja tako v Sloveniji kot tudi Avstriji. Več v prispevku Odziv slovenskega ministrstva: Ne pozivamo k prepovedi nobene avstrijske stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!