V Dohi brez preboja: talibani in afganistanska vlada bodo nadaljevali pogajanja

Svet 19. Jul 202109:32 > 09:41 0 komentarjev
Afganistan
Abdul Khaliq Achakzai/REUTERS

Predstavniki talibanov in afganistanske vlade so se minuli konec tedna v katarski prestolnici Doha dogovorili, da bodo nadaljevali mirovna pogajanja na visoki ravni.

Predstavniki afganistanske vlade in talibanov, ki so se minuli konec tedna sestali na novem krogu mirovnih pogajanj v Dohi, so se dogovorili, da bodo s pogajanji na visoki ravni nadaljevali, dokler ne bodo dosegli dogovora, piše medijska hiša Al Džazira. V izjavi, ki so jo sprejeli po pogovorih, so prav tako zapisali, da si bodo “prizadevali za humanitarno pomoč na ozemlju Afganistana.”

V katarsko prestolnico je ta konec tedna odpotoval tudi predsednik sveta za narodno spravo Abdulah Abdulah. Medtem ko so talibani in ZDA februarja lani talibani dosegli dogovor, ki predvideva umik Nato sil iz Afganistana, se talibanska in afganistanska stran s prekinitvami sestajata v Dohi, a preboja v pogovorih nista dosegli.

Da je izgubljen trenutek za dosego dogovora, piše Al Džazira, talibani namreč osvajajo vedno več ozemlja Afganistana – menda nadzirajo približno polovico od 400 okrožij v državi in več pomembnih mejnih prehodov s sosednjimi državami. Navkljub osvajanju ozemlja, ki se dogaja ob umikanju tujih vojakov iz države, je vodja talibanov sporočil, da bi jim bil politični dogovor ljubši od nadaljnjih oboroženih spopadov.

Abdulah Abdulah
Predsednik sveta za narodno spravo Abdulah Abdulah (Vir: Ken Cedeno/REUTERS)

Katarska stran, ki organizira pogovore, je po pogajanjih sporočila, da sta se afganistanska in talibanska stran komajda strinjali, da si bosta prizadevali za preprečevanje žrtev med civilisti. Odprto ostaja tudi vprašanje, ali bodo talibanski voditelji, če bodo v Dohi dosegli dogovor o spravi, lahko v prekinitev spopadov prepričali poveljnike na terenu, še piše Al Džazira.

Medtem ko predstavniki afganistanske vlade in talibanov v Dohi niso dosegli dogovora o konkretnejših zavezah, je talibane v luči verskega praznika kurban bajrama, ki se začne v torek, k zaustavitvi ofenziv pozvalo petnajst diplomatskih predstavništev v Kabulu in predstavništvo Nata. V preteklih letih so namreč talibani v času verskih praznikov razglasili obdobje prekinitve ognja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!