V domnevno ukrajinskem napadu na tržnico v Donecku ubitih najmanj 25 civilistov

Svet 21. Jan 202412:39 > 15:11 12 komentarjev
Napad na tržnico v Donecku
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

V domnevno ukrajinskem napadu na tržnico v Donecku je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, še 20 pa naj bi jih bilo ranjenih, so danes sporočile Moskvi zveste oblasti zasedene ukrajinske regije Doneck. Ruska vojska pa je medtem sporočila, da je prevzela nadzor nad vasjo v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, poročajo tuje tiskovna agencije.

V domnevno ukrajinskem bombnem napadu na tržnico v Donecku ubitih najmanj 25 ljudi, 20 pa naj bi jih bilo ranjenih, so danes sporočile Moskvi zveste oblasti zasedene ukrajinske regije Doneck.

Proruski voditelj regije Doneck Denis Pušilin je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da so ukrajinske oblasti napad izvedle danes v jutranjih urah, ko je bilo na tržnici največ ljudi. Po Pušilinovih navedbah sta med huje poškodovanimi tudi dva otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan Donecka Aleksej Kulemzin je bil kritičen, da so ukrajinske oborožene sile storile “barbarski napad na del mesta, kjer živijo civilisti”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno je rusko zunanje ministrstvo napad označilo za “barbarski teroristični napad”, ki dokazuje potrebo po posebni vojaški operaciji v Ukrajini, kot vojno imenuje Moskva. “Varnostne grožnje in dejanja terorizma nikakor ne smejo biti izvedena z območja Ukrajine,” so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ukrajinske oborožene sile se na napad po navedbah AFP še niso odzvale.

Današnji domnevno ukrajinski napad je eden od najbolj smrtonosnih napadov na Doneck od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Doneck je sicer pogosto tarča napadov, ki jih Kremelj označuje za “neselektivno ukrajinsko obstreljevanje”.

Moskva si je del regije Doneck priključila jeseni leta 2022, a ruske oblasti nimajo popolnega nadzora nad območjem. Ukrajinske oborožene sile se sicer že dlje časa trudijo prevzeti nadzor nad regijo.

Vojskovanje med ruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko je na območju Donecka prvič izbruhnilo leta 2014, potem ko je val protestov s položaja ukrajinskega predsednika odnesel Viktorja Janukoviča, ki je bil zaveznik Kremlja.

Ruska vojska prevzela nadzor nad vasjo v regiji Harkov

Spopadi se medtem nadaljujejo tudi v regiji Harkov, kjer je ruska vojska po poročanju AFP zajela manjšo vas. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska prevzela nadzor nad vasjo Krakmalnoje in da nadaljuje uspešne vojaške operacije.

Pred začetkom vojne v Ukrajini februarja 2022 je v vasi živelo približno 45 ljudi, vas pa se nahaja nedaleč stran od pomembne železnice, nad katero želijo ruske sile prevzeti nadzor.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih kopenskih sil Volodimir Fitio je danes v intervjuju za ukrajinsko javno televizijo dejal, da zajetje vasi ni strateško pomembno, navaja AFP.

V zadnjih dneh so ukrajinske oblasti v regiji Harkov zaradi groženj ruskih napadov evakuirale skoraj 3.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje