V Dublinu do smrti pretepli Hrvata, ker je s prijateljem govoril hrvaško

Svet 12. Apr 202419:05 8 komentarjev
Irska policija
Arhivska fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

"Govorita angleško, to je Irska," se je na velikonočni ponedeljek za Hrvatoma drla četverica moških na ulicah dublinskega predmestja. Čeprav sta brez odziva na provokacije sedla na avtobus in se odpeljala proti domu, so ju štirje moški tam napadli in brutalno pretepli. Poškodbe glave so bile za 31-letnega Josipa Štroka, ki je na Irsko prišel pred tremi meseci, usodne. Za hrvaške medije sta o napadu in birokratskih zapletih spregovorila prijatelj in oče pokojnega Hrvata.

Na Irskem odmeva smrt Hrvata, ki so ga na začetku prejšnjega tedna hudo pretepli v predmestju Dublina. 31-letnega Josipa Štroka in njegovega prijatelja Davida Družinca je po pisanju irskih medijev prejšnji ponedeljek zvečer med vračanjem iz trgovine napadla skupina štirih moških in ju brutalno pretepla.

Štrok je utrpel hude poškodbe glave, zaradi katerih so ga skupaj s poškodovanim Družincem prepeljali v bolnišnico. 31-letnega Hrvata, ki je bil v komi, so po pisanju časopisa Irish Mirror priklopili na aparate, zaradi prehudih poškodb pa so ga dva dni po napadu odklopili.

Njegov prijatelj Družinec je o napadu spregovoril za hrvaški Jutarnji list. Kot je dejal, sta oba delala na Irskem, med velikonočnimi prazniki pa sta se dogovorila, da se srečata v Dublinu. Na velikonočni ponedeljek sta se zvečer vračala iz trgovine proti domovanju Družinca v predmestju Dublina. Pogovarjala sta se v hrvaščini, ko je četverica moških začela vpiti za njima. “Govorite angleško, na Irskem ste in ne doma. Nimate spoštovanja do naše države. To je Irska,” se besed spominja Družinec. Kot je dejal, sta s Štrokom stopila na avtobus in se odpeljala proti domu.

Nista vedela, da jima štirje neznanci z avtomobilom sledijo. Ko sta v bližini doma stopila z avtobusa, so ju neznanci napadli in začeli pretepati. “Onesvestil sem se in se prebudil šele v bolnišnici. Ne vem, ne koliko časa sva ležala na ulici, ne kdo je poklical reševalce in policiste,” je Družinec povedal za Jutarnji list. V bolnišnici so mu zašili rano na glavi in prebito arkado, naslednji dan pa ga je zaslišala policija.

Kot je dejal, so mu za tri dni vzeli telefon, ves dan pa so ga spraševali o okoliščinah napada. “Na vso silo so naju z Josipom skušali povezati z nekimi tolpami in trgovino z drogo. Ne jaz ne on nisva s tem imela ničesar,” je bil zgrožen napadeni Hrvat. Policija po poročanju irskih medijev napad še preiskuje.

“Če bi poklical na bosansko ali slovensko veleposlaništvo, bi mi bolj pomagali”

Za Jutarnji list je spregovoril tudi oče pokojnega Nedeljko Štrok. Kot je dejal, je njegov sin rodno Krapino zapustil že v svojih dvajsetih letih in službo iskal v številnih tujih državah. Na Irsko je prišel pred tremi meseci. Za očetom so težki dnevi, ki jih je še bolj zapletla birokracija za izročitev sinovega trupla. Nedeljko Štrok je kritičen do hrvaškega veleposlaništva na Irskem. Kot pravi, mu je veleposlanik svetoval le, naj najame odvetnika, ki bo pomagal pri urejanju dokumentacije za izročitve trupla. “Če bi poklical na bosansko, slovensko ali katerokoli drugo veleposlaništvo, bi mi bolj pomagali,” je dejal za Jutarnji list.

Družina pokojnega Josipa pa se je kljub tragediji odločila za plemenito dejanje. Irski bolnišnici so namreč dali soglasje, da lahko sinove organe uporabijo za presaditve. Po pisanju Irish Mirror so na ta način rešili že štiri življenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje