V Dubrovniku kvadratni meter tudi po 8.000 evrov

Gospodarstvo 30. Avg 202211:31 0 komentarjev
Profimedia

Na Hrvaškem so se nepremičnine občutno podražile. V primerjavi s prejšnjim letom so dražje za 13,5 odstotka. Največ je treba za kvadratni meter odšteti v Dubrovniku, Zagrebu in na Jadranu.

Hrvaški statistični urad poroča o visoki rasti cen stanovanjskih nepremičnin. V prvih treh mesecih letošnjega leta so se na Hrvaškem v primerjavi s prejšnjim tromesečjem podražile za pet odstotkov, na letni ravni pa so se cene dvignile za 13,5 odstotka.

Najdražje v Dubrovniku

Največ je treba za kvadratni meter na Hrvaškem odšteti v Dubrovniku, kjer cena po po poročanju hrvaške nacionalne televizije HRT presega 4.000 evrov na kvadratni meter. “Povpraševanj je večje od ponudbe,” je medijem povedal lastnik nepremičninske agencije Frano Bezić. Nepremičnine pod 4.000 evri se prodajajo v manj atraktivnih delih mesta, v Pločah ali Lapadu pa so cene dvakrat višje, torej 8.000 evrov za kvadratni meter.

Kot še pravi Bezić, je med strankami precej tujcev. “Spet so se pojavili tujci, ki želijo kupiti predvsem dražje nepremičnine v predelu Ploč ali ob morju,” je pojasnil. Eden glavnih razlogov za tako visoke cene je po njegovem mnenju majhna ponudba oziroma malo število novogradenj.

Po besedah Nikoline Trojić, predstavnice županijske gospodarske zbornice Dubrovnik, se zaradi pomanjkanja gradbenega materiala spopadajo s številnimi težavami: “Še vedno rastejo cene gradbenega materiala, ki ga tudi primanjkuje, vlada negotovost, kar so gradbeniki všteli v svoje končne cene. Po drugi strani imamo določen zastoj z izdajo gradbenih dovoljenj, ob tem pa tudi povečano povpraševanje,” je dejala.

Zagreb
© Maxime Bessieres / Alamy, Image / Profimedia

Nova stanovanja so bila v prvem trimesečju na Hrvaškem dražja za 9,2 odstotka (primerjava s četrtim kvartalom 2021). Po poročanju hrvaški medijev so se novogradnje v primerjavi s prvim trimesečjem lanskega leta podražile za 20,3 odstotka. Cene že obstoječih stanovanjskih objektov so na četrtletni ravni višje za 4,4 odstotka in 12,5 odstotka na letni ravni.

Skok cen v Zagrebu

Sicer so se po regijah cene v prvem trimesečju leta 2022 zvišale za 6,5 odstotka v Zagrebu, za 3,3 odstotka na Jadranu, na drugih območjih pa za 6,4 odstotka. V Zagrebu so se cene stanovanjskih objektov na letni ravni zvišale za 16 odstotkov, na Jadranu za 10,9 odstotka, drugod za 14,4 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!