V EU dogovor o četrtem svežnju sankcij, na njem tudi več oligarhov

Svet 14. Mar 202219:51 0 komentarjev
roman arbamovič
PROFIMEDIA

V EU je bil danes dosežen dogovor o novem, četrtem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene vojaške agresije nad Ukrajino. Sankcije med drugim vključujejo omejitev izvoza luksuznega blaga v Rusijo ter uvoz določenih proizvodov iz jekla in železa v EU. Na seznamu sankcij je tudi več oligarhov, med njimi lastnik Chelsea Roman Abramovič.

Nov sveženj sankcij so danes potrdili veleposlaniki držav članic EU. Usmerjene so tako proti posameznikom kot pravnim subjektom, vpletenim v vojaško agresijo proti Ukrajini, pa tudi proti več sektorjem ruskega gospodarstva, je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU.

Četrti sveženj sankcij je minuli konec tedna ob koncu neformalnega zasedanja voditeljev EU v francoskem Versaillesu napovedala že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenih besedah bo ta še dodatno osamil Rusijo od globalnega gospodarskega sistema in ohromil financiranje vojne. Četrti sveženj vključuje omejitev izvoza luksuznega blaga iz EU v Rusijo, s čimer naj bi neposredno zadali udarec ruski eliti. Tisti, ki vzdržujejo Putinov vojni stroj, ne bi smeli več uživati v svojem razkošnem življenjskem slogu, medtem ko bombe padajo na nedolžne ljudi v Ukrajini, je ob napovedi sankcij sporočila von der Leyen.

EU tudi prepoveduje uvoz ključnega blaga v sektorju železa in jekla iz Rusije ter naložbe v ruski energetski sektor, so danes poročali tuji mediji, ki se sklicujejo na diplomate pri EU.

Na seznamu tudi Abramovič

Sankcije so bile uvedene tudi proti več posameznikom iz kroga oligarhov, vključno z milijarderjem Romanom Abramovičem, lastnikom angleškega nogometnega kluba Chelsea.

Razlog za uvedbo sankcij proti Abramoviču je, da gre za “ruskega oligarha, ki ima dolge in tesne vezi z (ruskim predsednikom) Vladimirjem Putinom“, do katerega ima “privilegiran dostop”, je povedal neimenovani diplomat, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sankcije, o katerih so se danes dogovorili veleposlaniki članic pri EU, bodo začele veljati po objavi v uradnem listu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!