V Evropskem parlamentu nujen postopek za odvzem imunitete dvema poslancema

Svet 02. Jan 202317:11 1 komentar
Roberta Metsola
Profimedia

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na prošnjo belgijskega pravosodja sprožila nujen postopek za odvzem imunitete dvema evropskima poslancema. Prvi postopkovni koraki so tako stekli, potem ko bo Metsola prošnjo predstavila na plenarnem zasedanju parlamenta 16. januarja, pa naj bi odločitev padla do 13. februarja.

V skladu s postopkovnimi pravili mora namreč predsednik oziroma predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola prošnjo za odvzem imunitete najprej predstaviti na plenarnem zasedanju, nakar jo prevzame pristojni odbor za pravne zadeve (JURI). Ta imenuje poročevalca, skliče zasedanje, namenjeno predstavitvi primera, ter lahko tudi opravi zaslišanje.

Sledi priprava osnutka poročila, o katerem razpravljajo in glasujejo člani JURI. Na osnovi tega odbor celotnemu parlamentu priporoči, da naj prošnjo ali potrdi ali zavrne. Priporočilo odbora se posreduje plenarnemu zasedanju in če je potrjeno, predsednik oz. predsednica parlamenta s tem nemudoma seznani poslanca, ki ga to zadeva, in pristojen nacionalni organ.

Metsola je, kot so danes sporočili iz parlamenta, vse službe in odbore parlamenta zaprosila, naj zadevo obravnavajo prednostno s ciljem, da bo končna odločitev sprejeta do 13. februarja.

Medtem ko pri parlamentu imen ne omenjajo, belgijski časnik Le Soir danes že poroča, da naj bi izguba poslanske imunitete grozila Italijanu Andrei Cozzolinu in Belgijcu Marcu Tarabelli. Oba sta se v povezavi s korupcijskim škandalom glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta že omenjala.

V okviru preiskave enega največjih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta so preiskovalci decembra izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi.

V priporu so trenutno grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili, njen partner Francesco Giorgi ter nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj bruseljske nevladne organizacije Fight Impunity Antonio Panzeri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje