V Evropskem parlamentu pozivi k sankcijam proti Dodiku

Svet 08. Mar 202221:12 > 21:12 1 komentar
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Razmere v BiH so se zaradi ruske agresije na Ukrajino dodatno zaostrile, vendar pa je mir v tej državi pogoj za stabilnost Zahodnega Balkana, so danes v Strasbourgu opozorili evropski poslanci. Pozvali so k spoštovanju daytonskega sporazuma, izvedbi oktobrskih volitev, pa tudi k sankcijam EU proti srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku.

EU mora dati jasen signal BiH o evropski perspektivi ter obsoditi nacionalistično retoriko Dodika, proti tistim, ki skušajo destabilizirati državo, pa uvesti sankcije in druge restriktivne ukrepe, je bilo med drugim slišati v razpravi. Daytonski sporazum, ki je omogočil mir v BiH, je danes po besedah Paula Rangerja (EPP) žrtev nacionalistične retorike in sovražnega vmešavanja. Na kocki so mir, stabilnost in integriteta države, EU pa ne sme dovoliti, da konflikt med Rusijo in Ukrajino poseže v to regijo, za to pa je potrebno sprejetje vrste ukrepov, se je zavzel.

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik se zavzema za protiustavni prenos oblasti na Republiko srbsko, to bo vodilo do uničenja država, je opozoril Dietmar Koester (S&D). Dodik po njegovem prepričanju izkorišča vojno v Ukrajini za promocijo ruske politike in si prizadeva za razpad BiH, pri tem očitno sodeluje z Moskvo, ki ji je destabilizacija BiH v interesu. Pošiljanje dodatnih 500 vojakov Euforja in grožnje s sankcijami ne bodo zagotovile, da bi potihnile nacionalistične težnje v BiH, je prepričan Fabio Massimo Castaldo (nepovezani). BiH je tudi po njegovih besedah treba zagotoviti evropsko perspektivo, sicer bo Moskva še naprej destabilizirala to državo in odprla še eno fronto.

”Predstavniki Republike srbske morajo zmanjšati napadalno retoriko”

V razpravi so sodelovali tudi poslanci iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ), ki so se med drugim prav tako zavzeli za uvedbo sankcij proti posameznikom, ki destabilizirajo BiH. Kot vidimo v Ukrajini, je med mirom in vojno tenka črta, je opozoril Grošelj. EU mora za tiste, ki imajo nacionalistične težnje, vzpostaviti sankcije, te pa morajo biti ciljno usmerjene, da ne bodo prizadele navadnih ljudi. EU mora poslati enotno sporočilo, da želimo BiH v EU, država pa mora opraviti svojo domačo nalogo in izvesti reforme, in sicer po 14 točkah, ki so navedene v načrtu Evropske komisije, da bo trdno na evropski poti, je med drugim poudaril Grošelj.

Dodik uničuje državo in institucije, zanika genocid, je tako kot pred njo Grošelj opozorila tudi Joveva. Kako lahko kdorkoli ne obsodi Dodikovih dejanj, je vprašala poslanka in dodala: “Si zato, ker so nekatere stranke povezane z njim, ne zasluži obsodbe?” EU mora podpreti državljane BiH na njihovi poti v EU in se obenem glasno upreti vsem avtokratom in kriminalcem, ker je bilo hinavščine EU v tem okviru že zdavnaj preveč, tudi v lastnih vrstah, metode so žal zelo podobne, je sklenila poslanka.

Fajonova pa je opozorila na močno prisoten strah, da bi tesni zavezniki ruskega predsednika Vladimirja Putina v Republiki srbski agresijo nad Ukrajino izkoristili in sprovocirali incidente ali celo vojno v BiH. Kot je dodala, so v Evropskem parlamentu pozvali EU, naj uvede sankcije proti Dodiku zaradi korupcije in ogrožanja stabilnosti države, a političnega soglasja ne bo, saj zavezniki, kot je madžarski premier Viktor Orban, sankcijam ostro nasprotujejo. Vendar pa mora EU BiH zagotoviti evropsko perspektivo, ljudje zaslužijo mir, poštene volitve in boljše življenje, zato jih podprimo, je pozvala.

Tudi evropski komisar za soseščino in širitev Oliver Varhelyi je dejal, da morajo predstavniki Republike srbske zmanjšati napadalno retoriko, zagotoviti spoštovanje institucij in njihovo polno delovanje, oktobra pa morajo v BiH potekati volitve, kot je bilo predvideno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje