V evropsko državo se vračajo maske: odločitev ni povezana s covidom

Svet 08. Feb 202412:09 4 komentarji
zaščitne maske se vračajo
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Prizor, ki smo ga redno spremljali med pandemijo covida, se zdaj vrača, a zaradi drugega virusa. Zaradi velikega porasta primerov gripe Belgija namreč znova uvaja nošenje mask. Ukrep je priporočljiv predvsem za ranljive skupine ljudi.

V Belgijo se po poročanju Politica vrača znan prizor, ki smo ga bili vajeni iz časa pandemije. Belgijski zdravstveni organi so namreč v torek zaradi velikega porasta primerov gripe v državi razglasili “oranžni alarm”, kar pomeni, da je za ranljive osebe “zelo priporočljivo” nositi obrazne maske.

Ukrep velja za ljudi, starejše od 65 let, in tiste, ki trpijo zaradi bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, pljučnih bolezni, raka, debelosti, kronične odpovedi ledvic ali oslabljenega imunskega sistema, so pristojni organi navedli v izjavi.

Tudi sorodnike ljudi z omenjenimi boleznimi spodbujajo, da na javnih mestih, kjer je hkrati večje število ljudi, kot je javni prevoz, nosijo maske. “Gre za letno epidemijo gripe, ki bo trajala le nekaj časa,” so ob tem še sporočili pristojni organi in dodali, da si prizadevajo “čim prej” zmanjšati stopnjo pripravljenosti.

V Belgiji nošenje obraznih mask v javnih prevoznih sredstvih ni obvezno, odkar je vlada maja 2022 odpravila skoraj vse pandemske ukrepe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje