Krajši poleti med francoskimi mesti odslej prepovedani

Svet 23. Maj 202315:47 1 komentar
francoski vlaki
PROFIMEDIA

Francoska vlada je sprejela odlok, po katerem so med mesti, ki jih ločita največ dve uri in pol vožnje z vlakom, prepovedana vsa potovanja z letali.

Francija je prepovedala nekatere notranje lete med bližnjimi mesti. V želji po razogljičenju in trajnostnem transportu od danes prepoved velja za potovanja med mesti, ki ga lahko z vlakom opravimo v manj kot dveh urah in pol.

Omejitev je v veljavo stopila danes, je sporočil minister za promet Clément Beaune. “To je prvi tak ukrep na svetu in je v skladu z vladno politiko spodbujanja uporabe trajnostnih načinov prevoza,” je dodal v sporočilu za javnost. Prepoved letenja bo v praksi za zdaj veljala le med pariškim letališčem Orly in mesti Nantes, Lyon in Bordeaux.

Kot piše portal Euronews, bi lahko prepoved z izboljšavo železniškega omrežja razširili še na potovanja med letališčem Charles de Gaulle v Parizu in Lyonom ter Rennesom, pa tudi za polete med Lyonom in Marseillem. Prepoved letenja na teh relacijah še ni v veljavi, saj zgodaj zjutraj in pozno zvečer med mesti ne vozi dovolj vlakov.

Namero prepovedi kratkih notranjih letov so v Franciji najavili že pred časom, vendar je odlok zaradi pritožbe letalskih sindikatov in združenj v roke vzela Evropska komisija. Na začetku aprila je komisija prepoved letov odobrila, vendar ga bo čez tri leta znova preučila, še piše Euronews.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje