V Franciji razmišljajo o odstranitvi mozaikov patra Marka Rupnika

Svet 03. Apr 202311:14 2 komentarja
Mozaiki Marka Rupnika v Lurdu
PROFIMEDIA

Še ta mesec se nameravajo v romarskem središču Lurd v Franciji odločiti o tem, kaj storiti s tamkajšnjimi mozaiki slovenskega patra Marka Rupnika. V znak spoštovanja do žrtev Rupnikovih spolnih zlorab bi lahko njegova dela odstranili.

Lurški škof Jean-Marc Micas je nedavno sporočil, da naj bi še ta mesec sprejeli odločitev, kaj storiti z mozaiki patra Marka Rupnika, ki krasijo baziliko Rožnega venca v tem romarskem središču na jugozahodu Francije. Rupnikov mozaik bi lahko odstranili zaradi spoštovanja do žrtev zlorab, ki prihajajo v Lurd iskat tolažbo, je sporočil škof.

Po besedah lurškega škofa je bila ustanovljena “skupina za razmislek”, ki jo sestavljajo škof, rektor, žrtev zlorabe, strokovnjak za sakralno umetnost in psihoterapevt. Skupina želi odločitev sprejeti v aprilu. Do takrat nameravajo “razviti potrebne elemente za najboljšo odločitev, opraviti razmislek na najbolj miren možen način in vnaprej ne zavrniti nobene morebitne odločitve”, je še sporočil škof Micas.

Mozaiki Marka Rupnika v Lurdu
PROFIMEDIA

“Lurd je kraj, kjer se številne žrtve zatečejo k Brezmadežni po tolažbo in ozdravitev. Njihova tesnoba je velika pred mozaiki patra Rupnika prav na tem mestu in tega ne moremo prezreti,” je po poročanju več tujih medijev še povedal lurški škof v izjavi, ki so jo objavili v petek.

Škof je v izjavi še dodal, da “tako kot vse umetnine, nekateri mozaike cenijo bolj, drugi manj, a velika večina romarjev in obiskovalcev Lurda izpostavlja njihovo lepoto”, in hkrati opozoril, da so mediji več mesecev pisali o Rupniku in obtožbah o spolnih zlorabah odraslih, ki naj bi jih Rupnik storil v okviru svoje službe na različnih koncih sveta.

Lurški škof je ob tem še dodal, da se zastavlja vprašanje statusa Rupnikovih del in njegove prihodnosti, saj je bil Rupnik “sankcioniran s strani svojih redovnih predstojnikov in Svetega sedeža”.

“Glede na specifično naravo svetišča Lurške Matere Božje, je splošno vprašanje statusa del umetnikov, vpletenih v primer zlorabe, toliko bolj občutljivo,” je še dodal lurški škof. Milijoni romarjev se vsako leto odpravijo v Lurd, kjer naj bi se leta 1858 Devica Marija prikazala 14-letni deklici, sveti Bernadeti Soubirous.

Rupnik je naročilo za mozaik v lurški Baziliki rožnega venca prejel ob 150. obletnici prikazovanj Device Marije leta 2008.

Mozaiki Marka Rupnika v Lurdu
PROFIMEDIA

Umetnine patra Rupnika sicer krasijo več kot 200 cerkva in svetišč po vsem svetu, poleg Lurda med drugim tudi v Fatimi in Vatikanu.

Pater Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Marko Rupnik
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje