V Gazi kljub več pošiljkam hrane še vedno ogromna lakota

Svet 03. Maj 202419:55 2 komentarja
Ograja na meji z gazo
Ograja na meji med Gazo in Egiptom, 26. april 2024. (foto: Profimedia)

Gazi kljub humanitarnim pomočem še vedno grozi lakota, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija. Od marca so v bolnišnice na območju Gaze pripeljali več kot 40 huje podhranjenih otrok, mlajših od 5 let, z dodatnimi zdravstvenimi zapleti. V zadnjih tednih je v Gazi po oceni Palestine umrlo približno 25 podhranjenih otrok.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da Gazi še vedno grozi lakota. Čeprav je v zadnjih tednih tja prispelo več pošiljk hrane, nevarnost lakote po besedah predstavnika WHO za palestinska ozemlja Rika Peeperkorna s tem še ni odpravljena.

Od marca so v bolnišnice na območju Gaze pripeljali več kot 40 huje podhranjenih otrok, mlajših od 5 let, z dodatnimi zdravstvenimi zapleti. Po palestinskih ocenah je v zadnjih tednih v Gazi umrlo približno 25 podhranjenih otrok.

Nekateri dveletni otroci so tehtali le okoli štiri kilograme, kar zelo odstopa od povprečne pričakovane teže, ki je v tej starosti med 10 in 14 kilogrami. Posledice podhranjenosti otrok so daljnosežne in se bodo pokazale še v prihodnjih letih, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril Peeperkorn.

Pred začetkom spopadov v Gazi 7. oktobra lani podhranjenosti v enklavi skoraj ni bilo, trenutno pa lakota najbolj ogroža severni del enklave.

Oskrba s hrano še vedno negotova

Glavni zdravnik WHO v Gazi Ahmed Dahir je novinarjem v Ženevi prek video povezave iz Jeruzalema povedal, da je oskrba s hrano še vedno negotova in da “ne more zagotoviti, da je nevarnost lakote minila”. Težava je tudi v pomanjkanju denarja, s katerim bi ljudje hrano na tržnicah lahko kupili, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnil Dahir.

Po ocenah palestinskih zdravstvenih delavcev je v zadnjih tednih na območju umrlo približno 25 podhranjenih otrok. Čeprav podatkov palestinskih oblasti ni mogoče neodvisno preveriti, uradniki Združenih narodov njihove ocene obravnavajo kot zanesljive, dodaja dpa.

Peeperkorn je še pojasnil, da otroci v Gazi niso umrli neposredno zaradi lakote, ampak je podhranjenost prispevala k zapletom, ki so povzročili njihovo smrt.

V izraelski ofenzivi v Gazi, ki se je začela 7. oktobra lani po terorističnem napadu pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo v palestinski enklavi po podatkih katarske televizije Al Jazeera doslej ubitih najmanj 34.622 Palestincev, še več kot 77.867 je ranjenih.

Za N1 je za rubriko Poglobljeno spregovorila tiskovna predstavnica Unicefa Tess Ingram. Kot je med drugim pojasnila, je Rafa mesto, v katerem je pred vojno živelo okrog 250.000 do 300.000 ljudi, zdaj pa jih je tam vsaj 1,2 milijona, mogoče tudi več. Kamorkoli pogledaš, so ljudje, in vsak drugi je otrok. Polovica prebivalstva so otroci. Gre torej za mesto otrok, je med drugim dejala.

Otroci v Gazi
Foto: Anas Zeyad Fteha / Anadolu/Profimedia

Ameriška vojska zaradi slabega vremena prekinila sestavljanje pomola za dostavo pomoči

Ameriška vojska je zaradi močnega vetra in visokih valov začasno prekinila sestavljanje pomola za dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Pomol bodo sedaj nekaj časa sestavljali v izraelskem pristanišču Ašdod, ko pa se bodo razmere izboljšale, se bodo vrnili na sprva predvideno lokacijo.

Pentagon je začetek gradnje pomola, ki bo stal najmanj 320 milijonov dolarjev, napovedal 25. aprila. Do začetka tega tedna so ga sestavili do polovice. “Včeraj je ameriško centralno poveljstvo (Centcom) začasno prekinilo montažo plavajočega pomola na morju v bližini Gaze zaradi stanja morja,” današnje sporočilo poveljstva ameriške vojske navaja AFP.

“Delno zgrajeni pomol in vojaška plovila, ki so sodelovala pri njegovi gradnji, so se preselili v pristanišče Ašdod. Tam se bo nadaljevala montaža, ki bo končana pred postavitvijo pomola na predvideno mesto, ko se stanje morja umiri,” je v sporočilu dodal Centcom.

Načrte za pomol za dostavo humanitarne pomoči je ameriški predsednik Joe Biden prvič napovedal v začetku marca, ker Izrael ovira dostavo pomoči po kopnem.

Humanitarne razmere v Gazi so ob nadaljevanju izraelske ofenzive še naprej izjemno slabe, vseh 2,2 milijona prebivalcev enklave se sooča s pomanjkanjem hrane. Vojna v Gazi se je začela, ko so pripadniki gibanja Hamas 7. oktobra lani izvedli napad na izraelsko ozemlje. Izrael je v odziv sprožil obsežno ofenzivo, ki je doslej zahtevala že več kot 34.600 življenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje