V Generalni skupščini ZN kritike ameriške uporabe veta na resolucijo o Gazi

Svet 04. Mar 202422:39 2 komentarja
Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Članice Generalne skupščine ZN so med današnjo razpravo kritizirale najnovejši veto ZDA na predlog resolucije o Gazi in zahtevale takojšnjo prekinitev ognja, zadostno dostavo humanitarne pomoči Palestincem v Gazi ter izražale podporo Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Generalna skupščina ZN po novem razpravlja vsakič, ko katera od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN uporabi veto na predlog resolucij. Tokratna razprava sledi ameriškemu vetu na alžirski predlog 20. februarja. ZDA so nato začele pripravljati svoj predlog resolucije, ki bi potrdila dogovor o premirju za šest tednov v zameno za izpustitev talcev, ki jih je 7. oktobra lani med napadom na Izrael zajel Hamas.

Predsednik Generalne skupščine ZN Dennis Francis je v današnji razpravi položaj v Gazi označil za katastrofalnega in sramotnega in tako kot večina ostalih govornikov zahteval takojšnje premirje in povečanje dostave humanitarne pomoči.

Predstavnik ZDA Robert Wood je ponovil utemeljitev, uporabljeno pri vetu, da alžirski predlog ne bi zagotovil premirja. Iranski veleposlanik Amir Saied je dejal, da bo sodbo ameriškemu vetu pisala zgodovina, Izrael pa je obtožil, da uporablja stradanje Palestincev kot orožje.

Britanska veleposlanica Barbara Woodward je poudarila, da se trpljenje v Gazi ne sme nadaljevati, čeprav se je njena država 20. februarja vzdržala glasovanja o alžirskem predlogu resolucije. Tudi vodja delegacije EU pri ZN Stavros Lambrinidis je dejal, da je končanje trpljenja civilistov in preprečitev dodatnih smrti absolutna prioriteta.

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je bil kritičen, da Generalna skupščina ZN doslej še ni razpravljala o zločinih Hamasa in ni obsodila grozodejstev, kot so posilstva in mučenja. Zahteval je, da Hamas nemudoma izpusti 134 izraelskih talcev.

Palestinski predstavnik Rijad Mansur pa je poudaril, da so grozodejstva, ki se dogajajo v Gazi trenutno največja grožnja mednarodnemu miru in varnosti, Varnostni svet ZN pa ne ukrepa. “Izraelu je treba ukazati, naj ustavi nasilje in sprejme prekinitev ognja,” je dejal. Dodal je, da se grozodejstva nadaljujejo, ker so Izraelci prepričani, da ne bodo odgovarjali zanje. “Obdobje izraelske nekaznovanosti se mora končati in preiti v novo obdobje odgovornosti in sankcij,” je dejal.

Veleposlanica Malte Vanessa Fraizer je v imenu desetih izvoljenih nestalnih članic Varnostnega sveta izrazila globoko obžalovanje zaradi veta. Izpostavila je tudi osrednjo vlogo UNRWA pri pomoči Palestincem in potrebo po spoštovanju sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) o nujnosti zaščite civilistov.

V imenu skupine arabskih držav je veleposlanik Jemna Abdulah al Sadi nedejavnost Varnostnega sveta ZN označil za madež na vesti človeštva.

Razpravo so prekinili in se bo nadaljevala v torek. Tedaj bo nastopil tudi slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh, ki bo po napovedih izrazil obžalovanje zaradi ameriškega veta, znova pozval k takojšnji prekinitvi sovražnosti in izpustitvi talcev, izrazil podporo UNRWA ter opozoril, da je stradanje prebivalstva vojni zločin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje