V Grčiji divjajo požari. Veleposlaništvo Slovencem: Upoštevajte navodila oblasti

Svet 18. Jul 202315:10 > 16:13 0 komentarjev
Požar v Grčiji
REUTERS/Giorgos Moutafis

Gasilci se še naprej borijo s požari, ki divjajo blizu Aten. Številni prebivalci so morali zapustiti domove. Najhujši požar trenutno divja v gozdovih na območju Dervenohorije, približno 50 kilometrov severno od grške prestolnice. Veleposlaništvo Slovenije je slovenske državljane, ki so na območju požarov, pozvalo, naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in pozorno spremljajo lokalne medije.

Gasilci v Grčiji nadaljujejo boj s tremi požari, ki so izbruhnili blizu Aten in ki so številne prebivalce zlasti obalnih kraljev prisilili k umiku z domov.

Najhujši požar trenutno divja v gozdovih na območju Dervenohorije, približno 50 kilometrov severno od grške prestolnice. V določeni meri je gasilcem sicer ogenj uspelo spraviti pod nadzor.

Gasilci in pripadniki civilne zaščite so se vso noč borili s požari, pri čemer je prva naloga zaščita človeških življenj, obenem pa tudi pomembne javne infrastrukture in zasebnih nepremičnin, je danes povedal tiskovni predstavnik gasilcev Janis Artopjos.

Požar v Grčiji Požar v Grčiji
Louiza Vradi/REUTERS
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
Giorgos Moutafis/REUTERS
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
REUTERS/Louiza Vradi
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
REUTERS/Louiza Vradi
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
REUTERS/Louiza Vradi
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
REUTERS/Louiza Vradi
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
REUTERS/Louiza Vradi
Požar v Grčiji Požar v Grčiji
REUTERS/Giorgos Moutafis

Najhujši požar po njegovih besedah trenutno divja v gozdovih v regiji Dervenohorija, okrog 50 kilometrov severno od Aten, kjer ogenj ob podpori šestih letal in enega helikopterja gasi 140 gasilcev.

Ognjeni zublji sicer ne ogrožajo naselij, je pa ozračje na območju zadušljivo zaradi dima, ki je zajel regijo, je povedal župan enega od bližnjih krajev, Tanagra. V primerjavi z nočjo se je stanje sicer izboljšalo, a da bi požar omejili, je potrebnega še nekaj dela, je dejal.

Od ponedeljka gori tudi približno 40 kilometrov jugovzhodno od Aten, kjer se je požar začel v kraju Kuvaras, nato pa razširil proti sosednjim letoviškim krajem Anavisos, Lagonisi in Saronida. Tam so v ponedeljek zvečer številni prebivalci morali zapustiti svoje domove. Več domov je zgorelo.

Danes požar gasi 230 gasilcev in pet helikopterjev. Promet na cestnem omrežju poteka normalno, razen na cestah v neposredni bližini požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še vedno je aktiven tudi tretji požar pri obmorskem letovišču Lutraki, ki leži približno 80 kilometrov zahodno od Aten, blizu Korintskega prekopa. Ogenj, ki je v ponedeljek vodil v evakuacijo 1.200 otrok na počitniških kolonijah, danes gasi 120 gasilcev, pet letal in en helikopter.

Grčija se trenutno tako kot večji del Sredozemlja sooča z vročinskim valom in temperaturami, ki dosegajo 40 stopinj Celzija. Ob močnem vetru oblasti opozarjajo na veliko nevarnost požarov.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes sporočil, da bo EU v okviru mehanizma za civilno zaščito na prošnjo Grčije na območje poslala dva kanaderja iz Italije. Po njegovih navedbah bosta letali v Grčijo prispeli še danes.

Veleposlaništvo Slovenije v Atenah je medtem na Twitterju pozvalo slovenske državljane, ki so na območju požarov, naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in pozorno spremljajo lokalne medije.

Grčija se – enako kot večji del Sredozemlja – trenutno sooča s hudim vročinskim valom in temperaturami, ki dosegajo in ponekod tudi presegajo 40 stopinj Celzija. Ob močnem vetru oblasti opozarjajo na veliko nevarnost požarov.

S požari se borijo tudi v Švici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!