Volitve v Grčiji: stranki zdajšnjega premierja največ glasov, a ne dovolj

Svet 21. Maj 202306:28 > 21:33 0 komentarjev
volitve Grčija
Profimedia

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Grčiji je največ glasov prejela konservativna Nova demokracija zdajšnjega premierja Kiriakosa Micotakisa. Stranka sicer ni dobila večine, kar postavlja vprašanje o ponovnih volitvah.

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Grčiji je po večini preštetih glasov slavila konservativna stranka Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa. Dobila je okrog 41 odstokov glasov.

Levosredinska Siriza je doživela razočaranje, saj ji je glas namenilo le okrog 20 odstotkov volivcev. Predsednik Sirize Aleksis Cipras je Micotakisu že čestital. Na tretjem mestu sledi socialistični Pasok, ki je prejel okrog 12 odstotkov.

Kot navaja AFP, bo Micotakis od ponedeljka moral v trda pogajanja za sklenitev koalicije, ali pa se bo odločil za nove volitve v začetku julija. Petinpetdesetletni Micotakis je sicer že pred volitvami izključil možnost oblikovanja koalicije, tudi prvi odzivi na rezultate pa kažejo, da je možnost novih volitev realna.

Eden od ministrov in vidni predstavnik Nove demokracije Takis Teodorikakos je za zasebno televizijsko postajo Skai povedal, da današnji rezultat napoveduje, da bi konservativci lahko na novih volitvah dosegli “nadaljevanje reform kot avtonomna vlada”. Še en minister iz vrst vladajoče stranke Teodoros Skilakakis pa je dejal, da odzivi drugih strank na izide kažejo, da bodo “pripeljali do drugih volitev”.

Na drugi strani je član Sirize Dimitris Papadimulis, ki je tudi eden od podpredsednikov Evropskega parlamenta, za državno TV ERT povedal, da če bodo sedanji izidi volitev potrjeni tudi po vseh preštetih glasovih, potem je dosežek stranke daleč od tistega, kar so želeli.

Današnjih parlamentarnih volitev se je udeležilo le 56 odstotkov grških volivcev, saj naj bi mnogi pričakovali vnovično glasovanje, še dodaja AFP. Sodelovanje na volitvah je sicer v Grčiji zakonsko obvezno za vseh skoraj deset milijonov volilnih upravičencev, vendar grške oblasti v preteklih letih niso ukrepale proti ljudem, ki se volitev niso udeležili.

Kljub veliki zmagi desne sredine so tako najverjetnejše ponovne volitve. Te bodo verjetno v začetku julija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!