V Grčiji v najbolj vročih urah dneva zaprli Atensko akropolo

Svet 20. Jul 202316:01 0 komentarjev
Grčija, akropola
Profimedia

V Grčiji so zaradi vročinskega vala omejili obisk nekaterih arheoloških znamenitosti. Te bodo, vključno z Atensko akropolo, v najbolj vročih urah dneva zaprte za obiskovalce. Na območju Akropole je doslej omedlelo najmanj 20 obiskovalcev.

V Grčiji so danes sporočili, da bodo zaradi novega vročinskega vala v najbolj vročih urah dneva arheološke znamenitosti, vključno z Atensko akropolo, zaprte za obiskovalce.

“Zaradi visokih temperatur bodo urniki arheoloških znamenitosti spremenjeni. Zaprte bodo od opoldneva do 17.30,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo grško ministrstvo za kulturo. Sindikat varnostnikov je navedel, da je zaradi temperature ozračja, ki lahko doseže do 45 stopinj, na območju akropole doslej omedlelo najmanj 20 obiskovalcev.

Atenska Akropola, ki sodi pod svetovno kulturno dediščino, trenutno doživlja velik porast števila obiskovalcev. V najbolj vročih urah je bila zaprta že prejšnji konec tedna. Poleg tega bo zaradi napovedane stavke varnostnikov od danes do nedelje ostala zaprta tudi ob koncu dneva.

Dva od treh velikih požarov pod nadzorom

Za Grčijo je napovedano, da se bodo temperature ozračja poviševale vse do nedelje. Za danes je napovedano, da naj bi se v osrednjem delu države živo srebro povzpelo do 43 stopinj. Ko je Grčija objavila omejitve obiska arheoloških znamenitosti, so se grški gasilci zahodno od Aten še vedno borili z gozdnimi požari, ki so do zdaj uničili na tisoče hektarjev površin.

“Še vedno smo priča vročinskemu valu in silovitemu vetru. Težki časi še niso minili, moramo ostati v pripravljenosti,” je opozoril predsednik grške vlade Kiriakos Micotakis. V Grčiji je sicer prav danes gasilcem uspelo obvladovati dva večja požara v gozdovih regije Dervenohorija, okoli 50 kilometrov severno od prestolnice, in pri obmorskem letovišču Lutraki.

Tretji večji požar medtem še naprej divja na otoku Rodos, a se je stanje tudi tu nekoliko izboljšalo. Gasilci svoje uspehe pripisujejo predvsem umiritvi močnega vetra. “Razmere na terenu so se znatno izboljšale,” je danes za radio Skai izjavil tiskovni predstavnik gasilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!