V Grčiji grozoviti požari: v gozdu našli osemnajst zoglenelih trupel

Svet 22. Avg 202311:24 > 14:57 0 komentarjev
Gozdni požari v bližini mesta Aleksandropolis
Gozdni požari v bližini mesta Aleksandropolis. Foto: PROFIMEDIA

Grški gasilci so sporočili, da so na gozdnatem območju na severovzhodu države, kjer zadnje štiri dni divjajo gozdni požari, našli osemnajst zoglenelih trupel, poroča BBC. Skupno število žrtev požarov v tem tednu se je tako povzpelo na 20. Pred tem so v mestu Aleksandropolis evakuirali bolnišnico, več deset bolnikov pa namestili na trajekt v pristanišču.

Na gozdnatem območju severovzhodne Grčije, kjer zadnje štiri dni divjajo gozdni požari, so gasilci našli osemnajst trupel. Glede na prva poročila deluje, da je šlo za begunce, poroča BBC. Trupla so našli v narodnem parku Dadia, kamor so se zdaj napotili člani preiskovalne ekipe in mrliški oglednik.

Tiskovni predstavnik gasilske službe Yiannis Artopoios je za medije dejal, da preiskujejo možnost, da so žrtve v Grčijo vstopile nezakonito, glede na to, da ni bilo poročil o pogrešanih prebivalcih. Skupno število žrtev požarov, ki so jih zabeležili v tem tednu, se je tako povzpelo na 20. Pred tem so namreč v ponedeljek na območju narodnega parka Dadia že našli truplo moškega brez dokumentov, za katerega domnevajo, da je bil prav tako begunec. Severno od Aten pa je življenje izgubil še en človek.

Omenjeni gozd se nahaja v grški pokrajini Evros na severovzhodu države, nedaleč od turške meje. Ta regija je postala ena najbolj priljubljenih poti za sirske in azijske begunce, ki prečkajo reko Evros iz Turčije v Evropsko unijo (EU).

Zaradi približevanja plamenov evakuirali bolnišnico

Pred tem so v tamkajšnjem mestu Aleksandropolis zaradi približevanja plamenov odredili evakuacijo bolnišnice in več deset tamkajšnjih pacientov namestili na trajekt v pristanišču, so sporočili gasilci.

Razmere okoli poslopja bolnišnice v Aleksandropolisu naj bi bile od davi pod nadzorom.

Gozdni požari v bližini mesta Aleksandropolis
Gozdni požari v bližini mesta Aleksandropolis. Foto: PROFIMEDIA

Pri gašenju požara, ki je izbruhnil v soboto, sodeluje več kot 200 gasilcev z 59 vozili, pomagajo jim tudi letala. Na območje so pristojni napotili tudi romunske in ciprske gasilce, za pomoč katerih je Grčija zaprosila pred mehanizma EU za naravne nesreče. Ciper pošilja dve letali za gašenje, Romunija pa 56 gasilcev z desetimi gasilskimi vozili.

Danes pa je unija mobilizirala dodatno pomoč, in sicer pet letal iz zalog mehanizma rescEU, ki so stacionirana na Hrvaškem, v Nemčiji in na Švedskem, en helikopter Blackhawk ter 58 gasilcev in devet cistern iz Češke. V zadnjih dveh dneh je EU v pomoč grškim gasilcem že poslala sedem letal, en helikopter, 114 gasilcev in 19 vozil, je sporočila Evropska komisija.

“V teh težkih časih je hitra pomoč EU ključnega pomena. Danes lahko vidimo, kako pomembno je, da smo za to sezono požarov v naravi podvojili floto za gašenje požarov iz zraka v okviru mehanizma rescEU. Iskreno se zahvaljujem Hrvaški, Češki, Nemčiji in Švedski za njihovo podporo pri pomoči grškim gasilcem,” je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

požar v Aleksandropolisu
Evakuirani bolniki (Foto: Alexandros Avramidis/REUTERS)

Izjemna vročina naj bi vztrajala do petka

V Grčiji je v zadnjih 24 urah izbruhnilo več kot 60 požarov, ki se nenadzorovano širijo zlasti na severovzhodu države, na otokih Evboja in Kitnos ter v pokrajini Bojotija, približno 100 kilometrov severozahodno od Aten.

Na Evboji so oblasti pozno v ponedeljek evakuirale industrijsko mesto Nea Artaki.

Izjemno vroče in suho vreme, ki krepi tveganja za požar, bo glede na navedbe vremenoslovcev vztrajalo do petka. Grčija se sicer to poletje sooča s številnimi hudimi požari v naravi, preiskave pa kažejo, da naj bi jih bilo več podtaknjenih. Oblasti so zato nedavno napovedale, da bodo zaostrile kazni za požigalce.

požar v Aleksandropolisu
Alexandros Avramidis/REUTERS

Minuli mesec so zaradi požara na otoku Rodos evakuirali okrog 20.000 ljudi, večinoma turistov. Požar je tam v desetih dneh opustošil okoli 17.770 hektarjev površin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!