V Haagu se začenja obravnava izraelske okupacije palestinskih ozemelj

Svet 19. Feb 202414:12 0 komentarjev
Meddržavno sodišče v Haagu
Foto: PROFIMEDIA

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) se je začel postopek o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. Države, med njimi tudi Slovenija, bodo en teden predstavljale svoja stališča.

Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, že pred aktualno izraelsko ofenzivo v Gazi. Med udeleženkami postopka je tudi Slovenija, ki bo stališče predstavila v petek.

Generalna skupščina je Meddržavno sodišče (ICJ) zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, ter očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe s strani Izraela od leta 1967 dalje.

Palestinski zunanji minister: “Naši ljudje so že predolgo v ujetništvu”

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je danes ob začetku postopka na sodišču v Haagu dejal, da pod izraelsko oblastjo njegovo ljudstvo trpi zaradi kolonializma in apartheida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Palestinci trpijo kolonializem in apartheid. Nekateri so zaradi teh besed razjarjeni. Razjeziti bi jih morala realnost, ki jo trpimo,” je dejal al Maliki.

“Zamujena pravica pomeni zavrnjeno pravico in palestinskemu ljudstvu je bila ta predolgo odrekana. Čas je, da se končajo dvojna merila, zaradi katerih so naši ljudje že predolgo v ujetništvu,” je dejal palestinski zunanji minister.

Udeleženke postopka bodo svoja stališča na ICJ predstavljale ves teden. Med 52 državami in tremi mednarodnimi organizacijami, ki so udeleženke postopka, je tudi Slovenija, ki bo svoja stališča predstavila v petek. Vlada je odločitev o sodelovanju v postopku sprejela 11. januarja letos.

Kot je takrat pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, “gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes”.

Okupacija ozemlja od leta 1967

Izrael palestinska ozemlja okupira od leta 1967 dalje. Vojska se je leta 2005 sicer umaknila iz Gaze, ob tem pa so izpraznili nezakonite judovske naselbine. Do aktualne kopenske ofenzive, v kateri je bilo ubitih ali ranjenih skoraj 100.000 Palestincev, je Izrael ohranjal blokado nad Gazo, tam pa redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih naseljencev pa je naraslo na 700.000, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Postopek ni povezan s tožbo Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je januarja v tej tožbi sprejelo pravno zavezujoče nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredilo, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v palestinski enklavi. Slovenija se temu postopku zaenkrat ni pridružila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!