V Hersonu priprave na referendum o priključitvi Rusiji, v Mikolajevu nove žrtve

Svet 29. Jun 202214:03 > 18:01 1 komentar
Ukrajina, Mikolajiv
Prizor iz Mikolajiva (REUTERS)

Spopadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo, pri čemer so med drugim osredotočeni na mesto Lisičansk, ki leži v regiji Lugansk. Napad v mestu Mikolajev na jugu Ukrajine je zahteval smrtne žrtve, medtem pa so oblasti v okupiranem Hersonu sporočile, da se pripravljajo na referendum, na katerem bodo volilci odločali o priključitvi Rusiji.

Proruska vojaška uprava, ki upravlja okupirano pokrajino Herson, je sporočila, da se pripravlja na izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji. Novico je na Telegramu sporočil namestnik vodje vojaško-civilne uprave Kiril Stremusov, ki je dodal, da bi pokrajina Herson morala postati del Rusije. Možnost izvedbe takšnega referenduma v južni ukrajinski regiji ni nova in prejšnje napovedi administracije, ki jo je nastavila Moskva, so nakazovale, da bi ga lahko izvedli že jeseni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročilih, ki so se po navedbah dpa pojavila v torek, so ruske sile medtem prijele izvoljenega župana Hersona Igorja Koljčajeva.

Proruske oblasti so danes sporočile tudi, da so začele avtobusne in železniške prevoze med anektiranim Krimom ter okupiranimi deli Zaporožja in Hersonom, varnost potnikov pa naj bi zagotavljali pripadniki ruske nacionalne garde, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad v Mikolajevu zahteval smrtne žrtve

V ruskem napadu na južno ukrajinsko mesto Mikolajev so bili danes ubiti najmanj trije ljudje, pet pa jih je bilo ranjenih, je na Twitterju sporočil guverner regije Mikolajev Vitalij Kim.

Ruske sile medtem še vedno skušajo obkoliti strateško pomembno mesto Lisičansk na vzhodu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinska vojska je poročala, da so ruske enote na južnem robu mesta, proruski separatisti pa so poročali, da se v mestu že bijejo boji, še navaja dpa. Ruski napadi so medtem potekali tudi v okolici mesta Bahmut, ki leži približno 50 kilometrov jugozahodno od Lisičanska, je bilo navedeno v poročilu generalštaba.

Ruske sile so z raketami prav tako napadle mesto Dnipro na vzhodu Ukrajine. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v torek na Dnipro skupaj izstreljenih šest raket, od katerih je ena zadela avtomehanično delavnico. Po navedbah guvernerja regije Dnipropetrovsk Valentina Rezničenka, ki jih je povzela nemška tiskovna agencija dpa, naj bi v ruševinah stavbe reševalci našli trupli moškega in ženske.

Sirija bo priznala proruski separatistični republiki

Sirija se je odločila priznati separatistični ljudski republiki Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. Rusija je tik pred začetkom vojne v Ukrajini konec februarja prva priznala separatistični regiji v Donbasu kot neodvisni državi. Ruski predsednik Vladimir Putin je nato prošnji vodij separatistov za posredovanje v Ukrajini izkoristil kot povod za napad na zahodno sosedo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bo Rusija pozdravila priznanja s strani Sirije in katere koli druge države. Sirski predsednik Bašar al Asad se je že 16. junija srečal z delegacijo iz Donecka. Ta sredozemska država je leta 2018 kot neodvisni državi že priznala dve proruski pokrajini v Gruziji: Južno Osetijo in Abhazijo. Damask Moskvo tudi redno podpira tudi pri glasovanjih v skupščini ZN. Rusija sicer velja za trdno zaveznico sirske vlade, saj je v več kot desetletje trajajoči sirski državljanski vojni z vojaško intervencijo pomembno prispevala k preživetju Asadove vladavine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje