V Hongkongu opazili megajahto enega najbogatejših Rusov

Svet 08. Okt 202217:13 1 komentar
Jahta Nord
CNN

Luksuzna megajahta v lasti ruskega oligarha, zoper katerega je zahod uvedel sankcije, se je zasidrala v Hongkongu. Gre za skoraj 142 metrov dolgo jahto Nord, ki naj bi bila med največjimi na svetu.

Po navedbah CNN je jahta vredna vsaj 500 milijonov ameriških dolarjev (približno 513 milijonov evrov). Njeno lastništvo se pripisuje Alekseju Mordašovu, ruskemu oligarhu, ki je svoje premoženje zgradil okoli ruskega proizvajalca jekla Severstal.

Jahta je po navedbah pristaniških oblasti v sredo prispela v Hongkong iz ruskega pristanišča Vladivostok. Podatka, kdaj naj bi izplula, pa oblasti po poročanju CNN nimajo.

Aleksej Mordašov je z dobrimi 19 milijardami evrov eden najbogatejših Rusov. Pred uvedbo sankcij, ki so jih zaradi vojne v Ukrajini proti ruskim oligarhom uvedle številne države po svetu, je bilo njegovo premoženje višje za okoli 10 milijard evrov. Mordašov je svojo bogastvo zgradil okoli družbe Severstal, ruskega jeklarskega in rudarskega velikana, ki po zadnjih podatkih v 69 državah zaposluje 54 tisoč ljudi.

Mordašov je sicer v minulih mesecih nasprotoval sankcijam, rekoč, da nima nič s trenutnimi geopolitičnimi napetostmi in da ne razume, zakaj je kaznovan.

Jahta Nord
CNN

Zakaj je Mordašov pripotoval v Hongkong, uradno ni znano, kot poroča CNN, pa očitno tam išče zatočišče.

Hongkong sicer zahteva, da lastniki jaht, ki prihajajo iz tujine, pred vplutjem pridobijo dovoljenje. Pristaniške oblasti so sporočile, da nimajo pristojnosti ukrepati na podlagi sankcij, ki so jih uvedle druge države. V izjavi so še navedli, da bi ustrezno ukrepali zgolj ob morebitnih sankcijah Varnostnega sveta Združenih narodov.

Kot je znano, sta Rusija in Kitajska, katere del je Hongkong, stalni članici Varnostnega sveta, kar pomeni, da imata pravico veta. Rusija je tako v minulih mesecih ovirala sprejetje resolucij, povezanih z agresijo v Ukrajini.

Po nekaterih domnevah je Mordašov zapustil domači Vladivostok tudi zato, ker je v zimskem času tam težko vzdrževati tovrstno plovilo. Vzdrževanje megajahte sicer tudi v idealnih pogojih ni poceni. Po navedbah poznavalca, ki ga povzema CNN, se stroški vzdrževanja gibljejo med 46 in 72 milijoni evrov letno oziroma med 100.000 in 200.000 evri na dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje