V hrvaškem parlamentu burno med razpravo o HRT

Svet 14. Okt 202122:46 > 22:47 0 komentarjev
hrvaški parlament
N1

Med razpravo v hrvaškem parlamentu o hrvaški radioteleviziji in volitvah za direktorja radiotelevizije so opozicijski poslanci vstali s svojih sedežev in v znak nasprotovanja zasedli govorniško mesto. Seja je bila kasneje prekinjena.

V hrvaškem parlamentu so nocoj razpravljali o izvolitvi generalnega direktorja Radiotelevizije Hrvaška (HRT). Kot poročajo hrvaški mediji, je bila razprava precej burna, vse dokler je ni predsedujoči parlamentu prekinil. V izraz nestrinjanja so opozicijski poslanci namreč vstali s svojih sedežev in se postavili na govorniško mesto. Do nadaljnjega so svoje položaje tudi držali in nagovarjali preostale poslance. Med dogodkom naj bi HRT prekinil prenos seje na svojem programu.

O cenzuri in nezakonitosti

Med drugimi je spregovorila poslanka Marija Selak Raspudić. “Še močnejša cenzura od te, ki ogroža HRT, se nam dogaja zdaj. Seje niso prekinili, je pa bil prekinjen prenos seje. Kolegi, z nami se uprite tej medijski cenzuri. Tako tej v parlamentu kot tisti na HRT,” je dejala po poročanju hrvaškega N1.

“Na pobudo stranke Most se je opozicija združila in trenutno ovira razpravo o izvolitvi direktorja HRT, ki so jo včeraj na silo uvrstili na dnevni red namesto protikorupcijske strategije. Stranka HDZ želi na čelo javne službe imenovati človeka, ki je v očitnem navzkrižju interesov. Zavzeli smo govorniški pult in razpravo ustavili,” je na Facebooku zapisal poslanec stranke Most Nikola Grmoja.

Poslanec Bojan Glavašević je na Twitterju zapisal: “Celotna opozicija iz protesta proti nezakonitemu in omadeževanemu poskusu HDZ, da izbere svojega direktorja HRT, blokira delo parlamenta. Ante Sanader je poslanski straži ukazal, naj celotno opozicijo s silo izžene iz parlamenta. HRT je prekinil prenos seje. To je cenzura,” je zapisal.

Da parlament deluje v manirah Viktorja Orbana in Aleksandra Vučića je dejal poslanec Socialdemokratov Domagoj Hajduković. “To je grozno,” je poudaril.

Predsedujoči parlamentu Ante Sanader je sejo navsezadnje prekinil in nadaljevanje napovedal za petek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!