V hudih spopadih med Tadžikistanom in Kirgizistanom številne smrtne žrtve

Svet 18. Sep 202216:46 0 komentarjev
PROFIMEIDA

V zadnjih spopadih s Kirgizistanom je bilo po podatkih Tadžikistana ubitih 35 ljudi med njimi civilisti, ženske in otroci, je danes sporočilo tadžikistansko zunanje ministrstvo. Število smrtnih žrtev na kirgiški strani se je medtem povzpelo na 46, kar je najhujši spopad med državama v zadnjih letih.

Po več spopadih v soboto je noč minila “mirno, brez incidentov”, so danes sporočili kirgizistanski obmejni organi. “Vodstvo države sprejema vse ukrepe za stabilizacijo razmer, preprečevanje poskusov zaostrovanja (…) na miren način,” so še dodali. Po navedbah obeh strani so razmere na sporni meji še vedno napete. Čeprav sta strani v petek dosegli dogovor o prekinitvi ognja, so se spopadi nadaljevali, za kar državi krivita ena drugo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v soboto vodstvi obeh strani pozval, naj “začneta dialog za trajno prekinitev ognja”, je sporočil tiskovni predstavnik.

Več desetletij trajajoči obmejni spor med nekdanjima sovjetskima republikama se je znova zaostril v sredo, ko je prišlo do spopadov, ki so terjali žrtve na obeh straneh. Kot še navaja AFP, se državi ne strinjata o poteku približno polovice 970-kilometrske meje. Do najhujše zaostritve ozemeljskega spora je prišlo lansko leto, ko je v spopadih umrlo 50 ljudi, številni pa so bili primorani zapustiti svoje domove.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!