V Iraku po pozivu al Sadra umirjanje razmer

Svet 30. Avg 202216:16 0 komentarjev
irak protesti
PROFIMEDIA

Privrženci vplivnega iraškega klerika Moktade al Sadra so se pričeli umikati iz zelene cone v Bagdadu, potem ko je omenjeni voditelj zahteval, da se spopadi med njegovimi privrženci, rivalskimi šiitskimi silami in iraško vojsko končajo. V nasilju je umrlo najmanj 23 ljudi, več sto ljudi pa je bilo ranjenih.

Takoj po govoru iraškega klerika Moktade al Sadra, ki so ga v živo prenašali po televiziji, so njegovi podporniki začeli zapuščati zeleno cono v Bagdadu, kjer se nahajajo številne vladne institucije in tuja predstavništva. Nekaj minut zatem je iraška vojska po vsej državi že tudi odpravila policijsko uro.

Al Sadr, šiitski pridigar z milijoni privržencev, ki je po strmoglavljenju Sadama Huseina leta 2003 vodil milico proti ameriškim in iraškim vladnim silam, je svojim privržencem dal na voljo eno uro za umik. Ob tem je zagrozil, da se bo tistim, ki se ne bodo umaknili, odrekel, navaja AFP. “Opravičujem se iraškemu ljudstvu, ki je edino prizadeto zaradi teh dogodkov,” je al Sadr sporočil iz svoje baze v mestu Nadžaf v osrednjem Iraku.

Protesti in nato spopadi so izbruhnili v ponedeljek, potem ko je al Sadr zaradi, kot je dejal, nerešljivega političnega zastoja v državi napovedal umik iz politike. Ponoči so se na bagdadskih ulicah nadaljevali spopadi, v katerih je življenje izgubilo najmanj 23 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

Vplivni klerik je sicer že junija umaknil svoje poslance iz parlamenta, ker mu ni uspelo oblikovati vlade po svojih željah. Zaradi nesoglasij med strankami glede oblikovanja koalicije je Irak brez vlade, premierja in predsednika države že od parlamentarnih volitev oktobra lani.

Al Sadrovi privrženci od konca julija zasedajo parlament in protestirajo blizu vladnih zgradb ter tako blokirajo proces volitev novega predsednika in parlamenta.

irak protetsi irak protetsi
PROFIMEDIA
irak protesti irak protesti
PROFIMEDIA
irak protetsi irak protetsi
PROFIMEDIA
irak protetsi irak protetsi
PROFIMEDIA
IRAK PROTESTI IRAK PROTESTI
PROFIMEDIA
IRAK PROTESTI IRAK PROTESTI
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!