V Iran prispeli inšpektorji IAEA, razjasnili bodo sume o obogatitvi urana

Svet 22. Feb 202317:14 0 komentarjev
Iranski podzemni obrat za bogatenje urana v kraju Fordo. (Foto: PROFIMEDIA)

Inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so prispeli v Iran, da bi razjasnili nejasnosti o poročilih ameriških medijev, da naj bi se v Iranu približevali stopnji obogatitve urana, potrebni za proizvodnjo jedrskega orožja. V Teheranu navedbe Američanov sicer zanikajo in vztrajajo, da ne nameravajo razviti jedrskega orožja.

Iranske oblasti so danes sporočile, da so inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) prispeli v državo, da bi razjasnili nejasnosti, potem ko so v Teheranu v ponedeljek zanikali poročila ameriških medijev o približevanju 90-odstotni stopnji obogatitve urana, ki je potrebna za proizvodnjo jedrskega orožja.

Preberite še: Iran brez vednosti IAEA znatno spremenil opremo za bogatenje urana

“Predstavniki agencije IAEA so od torka v Teheranu in se pogajajo, pregledujejo in preiskujejo,” je ob robu redne seje iranske vlade novinarjem povedal vodja iranske organizacije za atomsko energijo Mohamad Eslami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Nejasnosti, ki so nastale zaradi mnenja enega od inšpektorjev, so bile odpravljene ali pa so v postopku odpravljanja,” je dodal.

IAEA je v nedeljo sporočila, da je stopila v stik s Teheranom, potem ko je iranske oblasti vznemirilo poročanje ameriškega medija Bloomberg o tem, da so obogatile uran do 84 odstotkov in se s tem približale 90-odstotni stopnji obogatitve, ki je potrebna za proizvodnjo jedrskega orožja.

Tiskovni predstavnik iranske organizacije za jedrsko energijo Behruz Kamalvandi je takrat poročila o bogatenju urana označil za izkrivljanje dejstev. “Prisotnost delca ali delcev urana nad 60 odstotkov v procesu bogatenja ne pomeni obogatitve nad 60 odstotkov,” je opozoril.

Preberite še: Putin in jedrsko orožje: kaj pomeni umik od pogodbe Novi Start

Do poročil o obogatitvi urana in posledičnega obiska inšpektorjev IAEA prihaja sredi zastalih pogajanj za oživitev mednarodnega sporazuma iz leta 2015, ki je Teheranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudil omilitev sankcij.

ZDA so pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 enostransko odstopile od sporazuma, kar je skupaj s ponovno uvedbo ostrih gospodarskih sankcij kasneje spodbudilo Iran, da je začel opuščati svoje zaveze. V Teheranu sicer vztrajajo, da ne nameravajo razviti jedrskega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!