V Iranu se vrstijo primeri zastrupitev šolark. Je cilj zaprtje dekliških šol?

Svet 28. Feb 202319:18 0 komentarjev
učenke v iranski šoli
PROFIMEDIA

V zadnjih mesecih so v Iranu obravnavali več sto primerov zastrupitve šolark. V zadnjem izmed napadov so zaradi dihalne stiske v bolnišnico odpeljali vsaj 35 učenk. Vladni uradnik je ocenil, da želijo napadalci s tem doseči zaprtje dekliških šol.

V Iranu so v bolnišnico sprejeli več deset učenk, ki so bile zastrupljene. Gre za zadnjega v nizu domnevnih napadov, poročanje iranske tiskovne agencije povzema Guardian.

Do zastrupitev prihaja pet mesecev po tem, ko so v Iranu izbruhnili protesti zaradi smrti 22-letne Mahse Amini. Aretirali so jo zaradi domnevne kršitve strogih pravil oblačenja, ki v državi veljajo za ženske, v priporu pa je 22-letnica umrla.

V zadnjih treh mesecih so v Iranu poročali tudi o več sto primerih dihalne stiske med šolarkami. Po poročanju tiskovne agencije Tasnim se je zastrupilo več učenk šole v mestu Pardis v provinci Teheran, vsaj 35 učenk pa so odpeljali v bolnišnico.

Od novembra so v državi zabeležili več sto tovrstnih zastrupitev, piše Guardian. O zastrupitvah so poročali iz več kot 30 šol v štirih mestih. Zastrupitve so se začele pojavljati v mestu Qom južno od Teherana: gre za sveto mesto šiitskih muslimanov, poroča Reuters. V mestu Borujerd so ta teden obravnavali štiri tovrstne primere zastrupitev.

Nekateri starši so otroke odpeljali iz šole, na družbenih omrežjih pa so objavljeni posnetki učenk, ki so povedale, da jim je bilo slabo in da jim je razbijalo srce.

“Z napadi želijo doseči zaprtje šol”

O domnevnih napadih je razpravljal iranski parlament, razprave pa se je udeležil tudi minister za zdravje Bahram Eynollahi. Po poročanju uradne iranske tiskovne agencije je poslanec Mohammad Bagher Ghalibaf dejal, da se v mestih Qom in Borujerd ukvarjajo z zastrupitvami učencev.

Namestnik iranskega ministra za zdravje Younes Panahi pa je povedal, da je bilo v dekliški šoli v mestu Qom zastrupljenih nekaj ljudi, namen tega pa je bil, da se ustavi izobraževanje deklet. “Po zastrupitvi več učencev v šoli v Qomu smo ugotovili, da so nekateri želeli, da se zaprejo vse šole, zlasti dekliške,” je rekel. Podrobnosti ni navedel.

Oblasti doslej niso aretirale še nikogar.

Ponovitev napadov izpred desetih let

Aktivisti so odgovorne za domnevne napade primerjali z ravnanjem talibanov v Afganistanu in Boko Haramom v Sahelu, ki nasprotujejo izobraževanju deklic. V mestu Qom so se sredi februarja zbrali starši zastrupljenih deklic in od oblasti zahtevali pojasnila.

Naslednji dan je tiskovni predstavnik vlade Ali Bahadori Jahromi dejal, da ministrstvo za obveščevalne dejavnosti in ministrstvo za izobraževanje poskušata ugotoviti vzrok zastrupitve. Prejšnji teden pa je iranski generalni državni tožilec Mohammad Jafar Montazeri odredil sodno preiskavo incidentov.

Poslanec iz mesta Qom Ahmad Amiri Farahani je domnevni napad na učenke obsodil kot “nerazumno dejanje” in poudaril, da prebivalci mesta “podpirajo izobraževanje deklet”. Več verskih voditeljev in politikov medtem opozarja, da vlada ni preprečila napadov s strupi in da navaja nasprotujoče si razlage. Nekateri so opozorili, da bi dogodki lahko sprožili nove proteste.

Do podobnih napadov je že prihajalo leta 2014. Takrat so napadalci z napadi s kislino želeli ustrahovati ženske, ki so kršile stroga pravila oblačenja. “Če bi takrat identificirali in kaznovali napadalce, se danes skupina ne bi znesla nad nedolžnimi dekleti v šolah,” je tvitnil reformistični politik Azar Mansoori.

Nekdanja iranska podpredsednica Masoumeh Ebtekar pa je izrazila obžalovanje zaradi “ponovitve zločina zastrupljanja deklet” in pozvala oblasti, naj “enkrat za vselej ustavijo mizogine fanatike”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!