V Iranu spremenili delovni teden: zdaj sta prosta druga dneva

Svet 15. Maj 202411:49 0 komentarjev
pisarna, uslužbenec, računalnik, vnašanje podatkov, pisarniški delavec
Foto: PROFIMEDIA

V Iranu bodo spremenili obstoječi delovni teden. Ta bo po novem za štiri ure krajši, vikend pa bo ob petkih in sobotah. Doslej so imeli prosto polovico četrtka in petek. Čeprav so tehtali možnosti prostega četrtka in petka, se za to niso odločili, saj bi ošibilo njihov položaj pri mednarodnem trgovanju.

V iranskem parlamentu so danes izglasovali spremembo 40-urnega delovnega tedna za državne uslužbence. Odslej bo njihov delovni teden za štiri ure krajši, vikend pa ob petkih in sobotah namesto dosedanje ureditve, ko so imeli prosto polovico četrtkovega dne, edini v celoti prost dan pa je bil petek, muslimanski dan molitve in počitka.

Preden bo zakon začel veljati, mora spremembo delavske zakonodaje za državne uslužbence potrditi še najvišje zakonodajno telo v državi, Svet varuhov.

O novi zakonodajni ureditvi so potekale vroče razprave v parlamentu, je poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzela francoska tiskovna agencija AFP. Podprlo jo je 136 članov parlamenta, medtem ko je proti glasovalo 66 članov, trije pa so bili vzdržani.

V razpravi so tehtali tudi med možnostjo, da sta prosta četrtek in petek, toda s tem bi po opozorilih ekonomistov tvegali še večjo izolacijo države, saj bi bil Iran v tem primeru iz mednarodnega poslovanja izključen kar tri dni v tednu. Na drugi strani so nekateri verski voditelji zagovornike novega zakona obtoževali, da se s prostima petkom in soboto zgledujejo po judovsko-krščanski tradiciji zahodnega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!