V eksploziji v Istanbulu mrtvi in ranjeni, Erdogan obsodil “podli napad”

Svet 13. Nov 202215:10 > 20:12 0 komentarjev
Istanbul
Kemal Aslan/REUTERS

V Istanbulu je odjeknila močna eksplozija, v kateri je bilo po prvih podatkih mrtvih in poškodovanih več ljudi. Vzrok za eksplozijo še ni znan, preiskovalci pa preučujejo posnetke nadzornih kamer. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da se je zgodil napad, ki bi se lahko izkazal za terorističnega. Napad je obsodil in napovedal, da bodo storilce razkrili.

V turški metropoli Istanbul je popoldne odjeknila silovita eksplozija. Po najnovejših podatkih je umrlo šest ljudi, število poškodovanih pa se je povzpelo na 81, pri čemer je zdravstveno stanje dveh oseb zelo resno.

Na dogajanje v Istanbulu se je že odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je v televizijskem nagovoru obsodil “podli napad”. Kot je dodal, “prve ugotovitve nakazujejo na teroristični napad”. Omenil je, da bi “bila lahko vpletena ženska”, a ni podal dodatnih pojasnil.

Kasneje je turški podpredsednik Fuat Oktay sporočil, da je “bombo sprožila ženska”.

Vzrok za dogodek uradno za zdaj ni znan. Preiskovalci preučujejo posnetke nadzornih kamer.

“Storilci tega podlega napada bodo razkriti. Naj bo naše prebivalstvo prepričano, da bodo storilci kaznovani,” je turški predsednik Erdogan napovedal dve uri po eksploziji. “Poskusi, da bi Turčijo in turški narod ujeli v teror, ne bodo dosegli svojega cilja ne danes ne jutri, kakor tudi niso včeraj,” je še dejal.

Po njegovih besedah so štirje ljudje umrli na prizorišču eksplozije, dva človeka pa v bolnišnici, piše Al Džazira.

Istanbul, Turčija Istanbul, Turčija
Kemal Aslan/REUTERS
Istanbul Istanbul
Kemal Aslan/REUTERS
Istanbul Istanbul
Kemal Aslan/REUTERS
Istanbul Istanbul
Kemal Aslan/REUTERS

Po navedbah turške televizijske mreže NTV je eksplozija odjeknila na ulici Istiqlal blizu trga Taksim v središču mesta nekaj po 16. uri po lokalnem času. Tam je bilo v času eksplozije veliko ljudi. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa gre za turistično ulico v evropskem delu Istanbula, kjer se je leta 2016 že zgodil samomorilski napad, pri čemer so umrli štirje ljudje, 39 je bilo ranjenih.

Na kraj eksplozije so napotili reševalne enote in policijo, ki je območje zaprla. Oblasti so po dogodku vzpostavile začasno informacijsko blokado, da bi, kot so navedle, preprečile paniko med ljudmi.

Na fotografijah in posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti na tleh ležeče ljudi.

Eden od očividcev, ki je bil od lokacije eksplozije oddaljen le okoli 50 metrov, Cemal Denizci, je za tiskovno agencijo AFP povedal, da je videl tri ali štiri ljudi na tleh. “Ljudje so bežali v paniki … Tam je bil črn dim. Bilo je glasno, skoraj oglušujoče,” je dejal.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je na Twitterju izrazilo sožalje družinam in prijateljem žrtev. “Družinam in prijateljem nedolžnih žrtev, ki so izgubile življenje v grozljivem napadu v Istanbulu, izražamo najgloblje sožalje. Slovenija stoji ob strani ljudstvu Turčije in želi hitro okrevanje ranjenim,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!